Situație explozivă în Kosovo. Se reaprinde focarul de conflict din inima Balcanilor

Situație tot mai tensionată între Serbia și Kosovo, pe fondul reaprinderii vechilor litigii etnice care au dus la izbucnirea războaielor din anii ’90 și la separarea fostei provincii autonome. Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că demisiile reprezentanților sârbi din Kosovo au adus schimbări politice majore și aproape tectonice.

Vukovic a evitat să compare actuala situație cu cea de la sfârșitul anilor ’80 sau din anii ’90, dar a apreciat că nu este nici primul și nici ultimul moment de acest fel.

„Este important să acționăm într-o manieră responsabilă și serioasă… Este vorba despre schimbări politice majore, aproape tectonice. După zece ani, sârbii au luat decizia de a părăsi instituțiile de la Pristina”, a explicat Vucic, relatează agenția sârbă Tanjug, citată de Agerpres.

El a respins ca fiind absurde acuzațiile potrivit cărora reprezentanții sârbilor din Kosovo ar fi acționat la ordinele Belgradului sau la ordinele sale personale.

Foto: arhivă

Circa 10.000 de sârbi kosovari au protestat duminică în oraşul kosovar Mitrovița pentru a-şi revendica apartenenţa la Serbia şi a respinge autoritatea Pristinei, într-o nouă manifestare de tensiune în problema plăcuţelor de înmatriculare folosite în Kosovo.

Participanții au acuzat guvernul kosovar de nerespectarea dreptului internaţional.

Se estimează că circa 150.000 de etnici sârbi trăiesc în Kosovo, majoritatea în patru municipii din nord. Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia în 2008 şi este populată majoritar de etnici albanezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.