STUDIU TERMENE.RO: 18.87% dintre hotelurile și restaurantele din Arad solicită certificatul pentru situații de urgență. 10.95% aplică la programul IMM Invest (P)

Un studiu realizat de termene.ro arată că 18.87% dintre hotelurile și restaurantele din Arad au solicitat certificatul pentru situații de urgență și 10.95% aplică la programul IMM Invest. Tot mai multe firme din țară se confruntă cu situații nemaiîntâlnite, provocate de autoizolarea impusă de guvern. Soluțiile deja existente sunt eliberarea unui certificat pentru situații de urgență și aplicarea la programul IMM invest. 

Ce este certificatul pentru situații de urgență? 

Certificatul pentru situații de urgență, cunoscut și sub denumirea abreviată de CSU, este un document care atestă faptul că întreprinderea dumneavoastră a fost afectată prin întreruperea activității total sau parțial pe durata pandemiei sau a suferit pierderi mai mari de 25% în ce privește veniturile/încasările în luna martie a anului curent, comparativ cu perioada ianuarie – februarie. 

În consecință, veți beneficia de amânarea la plată pentru serviciile de utilități, printre care se numără electricitatea, gazele naturale, apa, serviciile telefonice și de internet, precum și de amânarea plății chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare. Acest tip de certificat va fi eliberat pe baza unei declarații pe proprie răspundere. 

De câte tipuri este CSU și cine poate aplica?

Există momentan două tipuri de certificat pentru situații de urgență: cel albastru și cel galben. 

CSU albastru, de tipul 1, va fi eliberat pentru operatorii economici (hoteluri, restaurante, activități culturale, artistice, religioase, sportive, de divertisment, export medicamente, transport aerian, cabinete de medicină dentară, comercianți, etc) care intră sub incidența Ordonanțelor 1, 2 și 3 din 2020 și care și-au întrerupt total sau parțial activitatea ca urmare a măsurilor luate de guvern. 

CSU galben, de tipul 2, va fi eliberat pentru operatorii economici care au înregistrat pierderi din încasări sau venituri în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% prin comparație cu media veniturilor sau încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020. 

Declarația pe proprie răspundere, necesară pentru obținerea unuia dintre cele două certificate,  va putea fi descărcată de pe platforma http://prevenire.gov.ro

În Arad, în afară de hoteluri și restaurante, celelalte sectoare în care solicitarea unui CSU a trecut de un procent de 10% din firme sunt: 

  • Alte activități de servicii – 13.31% 
  • Activități de spectacole, culturale si recreative – 21.34%
  • Administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public – 12.50% 

Ce este programul IMM invest și cum se poate aplica la acesta?

Programul IMM invest este destinat IMM-urilor afectate de criza COVID-19 și permite  asigurarea lichidităților pentru investiții sau pentru derularea activității curente. Acestea pot veni sub forma unor credite pentru capital de lucru sau credite pentru investiții. Printre avantaje se numără eliminarea plății dobânzii, comisionului de garantare sau altor costuri de acordare, precum și eliminarea comisionului de rambursare anticipată. Valoarea maximă este de 10.000.00 lei pentru investiții și 5.000.000 pentru capital de lucru. 

„IMM Invest este un program de susținere a sectorului IMM. Vedem din datele noastre că nevoia de finanțare a firmelor este foarte mare, însă este important să înțelegem că fiecare dosar va fi analizat în funcție de planul de afaceri și de modelul de business. Nu sunt bani gratuiți sau ajutoare de stat care se dau în orice condiții”, a declarat Adrian Dragomir, cofondator al platformei termene.ro. 

Pentru a aplica la acest program, trebuie să îndepliniți cumulativ criteriile de eligibilitate prevăzute la art.4 din Ordonanța de urgentă a Guvernului, cu numărul 110/2017 și art.4 din Schema de ajutor de stat, precum și criteriile de eligibilitate ale instituției finanțatoare și alte criterii principale. 

În Arad, în afară de hoteluri și restaurante, celelalte sectoare în care aplicarea la IMM invest a trecut de un procent de 7% din firme sunt: 

  • Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor – 10.18%
  • Transport și depozitare – 14.7%
  • Activități de spectacole, culturale si recreative – 10.46%
  • Activități de servicii administrative și activități de servicii suport – 7.41%
  • Construcții – 10.36%
  • Distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare a terenurilor – 14.08%

Pentru informații adiționale legate de gradul de aplicare la IMM invest, nu ezitați să accesați analiza completă pe industrii și județe