Direcția Generală Poliția Locală din cadrul Primăriei Arad trage un semnal de alarmă în legătură cu riscul la care se expun cei care aleg să consume substanțe psihotrope. În utimii doi ani, oamenii legii au fost martorii unor situații în care persoane care duceau o viață normală, aveau un loc de muncă, o familie au ajuns pe străzi, au pierdut totul atât personal cât și profesional ca urmare a consumului excesiv de subtanțe interzise, în special a celei cunoscute sub denumirea de șoricioaică.
Consumatorii ei au reacții violente, mai ales în momentul revenirii din starea indusă de substanță sau dacă o utilizează în combinație cu alcoolul. Șoricioaica afectează rapid sistemul nervos central, tranformând consumatorul în „legumă”, fără a-și mai putea controla reflexele, devenind „zombie”. În timpul episoadelor violente, acest produs tinde să genereze un nivel mai ridicat de agresivitate. În plus, determină o dependență rapidă și mai gravă.
Un episod de acest gen a fost oferit recent de un tânăr din Arad, aflat cel mai probabil sub influența substanțelor susmenționate. Respectivul a generat o situație tensionată într-un supermarket din proximitatea Teatrului Clasic “Ioan Slavici”. “Înarmat” cu o șurubelniță, el a amenințat, la primele orele ale dimineții, mai multe persoane de sex feminin aflate în respectivul supermarket.
Scandalagiul a fost scos afară de un polițist local care dirija circulația în zonă și a fost predat echipajului de Ordine Publică solicitat la fața locului. Tânărul a fost condus la sediul DGPL, pentru a fi identificat, pentru a se liniști și pentru a preveni producerea altor contravenții. În prima fază, la sediul poliției locale, bărbatul a avut un comportament agresiv, apoi a avut manifestări de depresie, ulterior episoade exuberante, urmate de noi puseuri de agresivitate. A fost eliberat de sub supravegherea polițiștilor locali doar când s-a liniștit complet.
Din păcate….„Nu e un caz rar întâlnit, dar nu cred că suntem peste media pe țară din acest punct de vedere.”, afirmă directorul DGPL Arad, Adrian Toma. Din interacțiunea curentă cu astfel de victime, se conturează un profil îngrijorător de general al consumatorului de substanțe psihotrope.
„Nu este vorba doar de persoane care provin din medii paupere, care nu au beneficiat de educație sau de condiții rezonabile de viață. Oamenii, în special tinerii, se simt singuri în destule situații: provin din familii în care numărul de membri nu este suficient, lipsesc persoane esențiale pentru evoluția lor echilibrată, lucru pe care-l resimt. Pandemia i-a dat pe mulți peste cap! Această alienare personală se transpune în dorința de evadare. ”, este de părere șeful DGPLA.
De cele mai multe ori, consumatorii de substanțe psihotrope au nevoie de îngrijiri medicale, dar în scurtă vreme, oamenii legii îi regăsesc pe străzi.” Cazurile severe sunt conduse la Spitalul Clinic Județean de Urgență, iar de acolo, în urma unei evaluări sunt trimiși la secția de psihiatrie. Nu pot fi internați decât cu acordul lor. Astfel, revin în mijlocul familiei, sau în locațiile în care-și desfășoară viața curentă, uneori pe domeniul public. Nu puține la număr au fost situațiile în care au fost ridicați și de 2-3 ori pe zi, de pe stradă. ”, explică directorul Adrian Toma.
Ce șanse de reintegrare socială au aceste persoane?
„Chiar dacă nu este vorba despre droguri în accepțiunea legală a termenului, ele produc rău fizic. Ce este îngrijorător este că sunt foarte facil de obținut de către oricine, inclusiv de adolescenți. Odată intrat în circuitul acesta este foarte greu să ieși singur. Cred că cel mai bine este să-i oferim niște zone accesibile în care să-și dorească să ajungă fiind într-o situație dificilă. Expertiza care i se furnizează trebuie să parvină de o manieră prietenoasă, astfel alegerea să fie în favoarea interacțiunii cu cei care îi ajută și în detrimentul celei cu o substanță ieftină. ” , este de părere Adrian Toma.
Sursa: Realitatea de Arad