Vremea favorabilă utilizării vehiculelor pe două roți a determinat o prezență sporită a polițiștilor locali, cu patrule pedestre și auto, în zonele utilizate predilect de bicicliști și deținători de trotinete. Scopul este descurajarea atitudinilor teribiliste ori de desconsiderare a altor participanți la trafic, ce pot avea efecte nefaste atât asupra respectivilor utilizatori de velocipede și trotinete, cât și în cazul unor pietoni aflați în mod nefericit pe traseul lor.
Dacă în prima săptămână a lunii aprilie, polițiștii locali s-au limitat să aplice avertismente verbale și scrise, în ultimele zile, DGPL a inițiat o acțiune cu efective sporite destinată conștientizării prin amenzi a persoanelor care nu au luat în considerare semnalele anterioare.
Astfel, timp de trei zile, efectivele Serviciului Ordine Publică și Supraveghere Comunitară au aplicat punctual 24 de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea art.161, alin.1, lit.(c) din HGR 1391/2006 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Zona în care au fost constatate cele mai multe situații în care bicicliștii și conducătorii de trotinete electrice au circulat pe trotuar, este Bulevardul Revoluției, între Piața Drapelului și Teatrul Clasic Ioan Slavici.
În conformitate cu prevederile OUG 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice si HGR 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 extragem principalele Reguli privind circulația cu trotinetele electrice:
· Pentru drumurile prevăzute cu piste de biciclete, trotinetele electrice circulă doar pe acestea, NU PE TROTUAR;
· În lipsa pistelor de biciclete, se circulă doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/oră;
· Trotinetele electrice se conduc numai pe un rând, atunci când circulă pe drumurile publice;
· Conducătorul trotinetei electrice trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani și să dețină actul de identitate asupra lui;
· Trotinetele electrice care circulă noaptea, sunt echipate obligatoriu cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente;
· Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de trotinete electrice sub 16 ani, când se deplasează pe partea carosabilă.
Este interzis conducătorului trotinetei electrice :
– să învețe să conducă pe drumurile intens circulate;
– să conducă vehiculul fără a ține ambele mâini pe ghidon;
– să transporte pasageri pe trotinetele electrice;
– să circule cu trotineta electricã atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
– să circule sub influența alcoolului, produselor/substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora;
– să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul;
– să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe trotinetă;
– să circule cu trotineta electrică atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.
Sursa: Realitatea de Arad