Vești foarte bune pentru Europa: Inflația a încetinit semnificativ în ultima lună

Inflaţia din zona euro a încetinit semnificativ în martie, de la 8,5% la 6,9%, deoarece preţurile energiei au continuat să scadă, potrivit datelor preliminare publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat, transmite CNBC. 

 

Principalul motiv pentru această scădere cu 1,6 puncte procentuale a fost scăderea costurilor energiei.

Cu toate acestea, există alte componente ale coşului de inflaţie care rămân încăpăţânat de ridicate. Preţurile alimentelor au contribuit cel mai mult la inflaţia generală din martie.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la energie, alimente, alcool şi tutun, a urcat uşor faţă de luna precedentă. A atins un record istoric de 5,7% în martie, de la 5,6% în februarie.

Aceste cifre nu oferă dovezi suficient de puternice că Banca Centrală Europeană ar putea lua în considerare întreruperea ciclului său de majorare a dobânzilor, care a început în iulie.

”Decidenţii BCE nu vor afla prea multe despre încetinirea inflaţiei generale în martie şi vor fi mai îngrijoraţi că inflaţia de bază a atins un nou record”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist şef adjunct al zonei euro la Capital Economics, într-o notă vineri.

El a adăugat că este probabil că BCE va continua să majoreze dobânzile, în ciuda încetinirii inflaţiei general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.