Arad: Amintiri din septembrie 1944, din linia de apărare de pe Valea Mureşului: „Amintiri triste (…) Nu mă mai gândeam că peste 10-15 minute mai sunt în viaţă”

La Arad, au loc sâmbătă şi duminică cele mai ample manifestări pentru CEREMONIILE DEDICATE CELEI DE-A 74-A COMEMORĂRI A DETAŞAMENTULUI PĂULIŞ.

Duminică, în centrul Aradului vor avea loc defilări ale militarilor cu tehnica de luptă şi exerciţii demonstrative cu elicoptere şi avioane militare. Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea defileulu mureş şi criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. Cei care au trăit acele vremuri, spun că nu le pot uita nici în acest moment.

La Arad, autorităţile au pregătit cele mai ample manifestări pentru CEREMONIILE DEDICATE CELEI DE-A 74-A COMEMORĂRI A DETAŞAMENTULUI PĂULIŞ.

Ceremoniile au debutat, la Cimitirul Eroilor din Radna, iar apoi la Biserica Ortodoxă din comuna Păuliş, s-a ridicat un parastas în memoria eroilor. Tot sâmbătă, manifestarea centrală a zilei a avut loc la Monumentul Eroilor de la Păuliş, aflat lângă DN7, unde s-a desfăşurat un ceremonial militar-religios, urmat de prezentări a ceea ce s-a întâmplat în 1944, cuvântări ale oficialităţilor şi depunere de coroane.

 

„E o deosebită onoare ca să fim iarăşi aici la Păuliş ca să-i sărbătorim şi să le aducem recunoştinţă celor care au luptat aici, ne bucurăm că mai încă 4 veterani care sunt aici alături de noi în fiecare an, le dorim ca să fie şi de acum înainte mulţi ani şi le dorim multă sănătate, bucurii şi să le dea Dumnezeu putere ca să mai vină şi de acum înainte”, a declarat prefectul Aradului, Florentina Horgea.

La manifestări au participat 4 veterani de război care dus eroicele lupte din zonă.

„Amintiri triste am de atunci, pentru că au fost zile foarte grele. Nu mă mai gândeam că peste 10-15 minute mai sunt în viaţă. Aşa a fost de greu. Da, în sfârşit, mulţumesc lui Dumezeu că am scăpat. Eu am fost în Compania a 6a, a căpitanului Fătu. În timpul de pace, eram agentul dânsului. Ce să vă spun, a fost foarte greu, nemâncaţi, nedormiţi, cu păduchi. Lucruri pe care nu le pot uita”, a declarat col. (r) Mihai Popescu.

În comuna Păuliş există încă urme ale acelor vremuri.

„Avem un respect deosebit, în special pentru cei 4 veterani, care la vârste de 94-95 de ani, au venit ca să fie alături de noi, pe meleagurile unde au luptat şi au fost alături de acei oameni care şi-au jertfit viaţa pentru ţară şi pentru patrie. (…) În comună mai există foarte puţine urme rămase intacte din acele vremuri, canalul matcă, unde avem o troiţă, şi există în spatele cimitirului acele tranşee pe care le-au făcut în acea perioadă, înainte de septembrie 1944. Aici a fost o graniţă prin care au încercat ca să stopeze înaintarea trupelor hortyste-hitleriste. Deci, ei au ştiut cu circa 3-4 săptămâni înainte şi s-au pregătit pentru a împiedica intrarea trupelor germane pe Valea Mureşului. (…) Cu sufletul la gură vă pot spune că mai avem locuitori care au trăit acele vremuri, dar sunt foarte puţini care mai trăiesc, dar bunicii şi părinţii mei şi mulţi alţii mi-au povestit cu lux de amănunte a ceea ce s-a întâmplat în acel septembrie 1944”, a declarat primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin.

Având loc în Anul Centerar, manifestările sunt de mai mare amploare.

„În An Centenar suntem prezenţi la Păuliş la cea de-a 74-a aniversare a Detaşamentului de la Păuliş, elevii de la Radna, căzuţi pe câmpul de bătălie pentru apărarea României. Vreau să transmit un mesaj tuturor veteranilor, tuturor rezerviştilor, tuturor militarilor: un mesaj de bine, un mesaj de apreciere, un mesaj de susţinere şi îmi doresc ca idealurile noastre, ale românilor, să fie realizate împreună, împreună cu politicienii, împreună cu armata, împreună cu toate structurile statului pentru că doar prin unitate putem ca să ajungem acolo unde ne dorim: la siguranţă, la prosperitate şi la o viaţă mai bună”, a declarat deputatul Dorel Căprar, preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor şi preşedinte al PSD Arad.

Manifestările continuă și duminică în centrul Aradului cu parada militară și exerciții cu elicoptere și avioane militare

Manifestările continuă şi duminică, 16 septembrie, în Piața Avram Iancu, din centrul municipiului Arad, când va avea loc, cu începere de la ora 12.30, un ceremonial militar și religios, cu depunere de coroane, la Monumentul Ostașului Român. La ora 13.10 va avea loc paraşutarea Drapelului României, acesta fiind înmânat persoanei oficiale. După realizarea dispozitivului de defilare, la ora 13.20, cu începere de la ora 13.30 va avea loc defilarea și trecerea celulelor de aviație. La ora 13.45 va fi prezentat un exercițiu demonstrativ, urmând ca, între orele 13.50 și 18.00 să aibă loc un concert de muzică și vizitarea expoziției de armament și tehnică militară.

Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea defileulu mureş şi criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna.  Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară ‘Budapesta’, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.