Arad: DSV Arad caută carne care ar fi ajuns ilegal în Arad, provenind din zone cu focare de pestă porcină africană din Ungaria

Circa 100 de kg de carne care ar fi ajuns în 5 magazine alimentare din Arad provenind din zone din Ungaria în care existat focare de pestă porcină africană sunt căutate, luni, decătre medicii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad.

 

Conform directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, Cristian Gornic, „referitor la carnea care a fost depistată din Ungaria în Timișoara, într-un depozit din Timișoara, provenită din schimburi intercomunitare, singura problemă a fost o etichetare greșită a acestor produse. Și acest lucru dat fiind faptul că provenea dintr-un anumit tip de carne cu ștampilă hexagonală, procesarea trebuia ca să decurgă în continuare tot pe ștampilă hexagonală, deci cu restricții pentru piața maghiară”.

„Ștampila hexagonală înseamnă zone unde a evoluat pesta porcină africană și carnea nu este eligibilă pentru schimburi intracomunitare. Nu trebuia să ajungă în România din cauza acestui fapt. Era strict pentru statul maghiar. Cum la noi, același lucru se întâmplă din zonele cu restricții, Arad, Timișoara, unde a evoluat peste porcină africană și suntem sub cod roșu, se procesează carnea pe ștampilă hexagonală numai pentru statul român.
De cantitate nu știu, în Arad, s-a distribuit din Timișoara, la un număr de 5 unități comerciale de alimentări, urmează să identificăm și să vedem cantitatea care se găsește necomercializată, urmând ca să fie denaturată la societatea specializată”, a mai declarat directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, Cristian Gornic.

Până luni după masă, nu fost găsit însă niciun gram de carne suspectă.

Medicii spun că populația nu este în pericol, dar conform reglementărilor europene, carnea nu ar fi avut voie să fie comercializată în afara granițelor Ungariei.

Circa o tonă de carne și 200 kg de slănină din zone ale Ungariei, unde există pesta porcină, au ajuns într-un depozit din Timișoara, și de aici, a fost distribuită către mai multe magazine din vestul țării.