Arad: Medicul care readuce în atenție tratamente vechi de mii de ani: lipitorile și veninul de albină

Terapia cu lipitori, tratamentele cu venin de albină și cele cu lumânări speciale sunt printre tratamentele indedite pe care le pot încerca vizitatorii târgului Arpicultura, care are loc sâmbătă și duminică la Arad. Și fiind un târg la care mierea și albinele sunt în centrul atenției, evident că nu lipsesc nenumărate produse terapeutice și cosmetice pe bază de miere, polen, propolis, ceară, dulciuri și sucuri din plante medicinale, uleiuri, produse ecologice și tradiţionale, dar și utilaje apicole, stupi, faguri artificiali sau hrană pentru albine.

Ceade-a 5 a ediție a târgului Arpicultura are loc sâmbătă și duminică la EXPO Arad. Este vorba despre un târg cu vânzare atât pentru apicultori, cât și pentru public.

Peste 50 de producători și comercianți propun vizitatorilor o gamă variată de produse terapeutice și cosmetice pe bază de miere, polen, propolis, ceară, dulciuri și sucuri din plante medicinale, uleiuri, produse ecologice și tradiţionale, dar și utilaje apicole, stupi, faguri artificiali sau hrană pentru albine.

Terapia cu lumânări speciale

Terapia cu lumânări este una dintre ofertele inedite de la târg, iar organizatorii susțin că în unele cazuri terapia poate înlocui cu succes medicamentele. O altă ofertă terapeutică prezentată a fost cu lumânări bioenergetice din ceară de albine.

„Lumânările terapeutice se pun în punctele dureroase de pe corp. Ele sunt compuse dintr-o pânză specială de in, îmbibată în ceară de albină, uleiuri aromatice şi extract de curcumă, un antiinflamator foarte eficient. Sunt realizate prin procedee manuale şi înglobează o mare cantitate de bioenergie”, a declarat Letiţia Cuibaş, producător, care a făcut demonstraţii în cadrul târgului.

Lumânările sunt comercializate mai mult în Ungaria, Cehia, Olanda şi Grecia, unde terapeuţii lucrează cu ele în cabinete specializate.

Mărțișoare cu miere și lavandă

Și pentru că tot se apropie Ziua Internațională a Femeii, un productor oferă miere cu lavandă pe post de mărțișoare. O tânără din Arad, a cărei familie se ocupă de apicultură de mulţi ani, oferă, cu preţuri cuprinse între 3 şi 10 lei, mici borcane cu miere, ornate cu plante mirositoare, cum ar fi lavandă, şi legate cu tradiţionalul şnur alb-roşu.

Terapia cu lipitori, folosită mai mult în urmă cu mii de ani și mai puțin acum

Un centru medical de diagnostic și terapii alternative oferă noutăți în domeniul produselor apicole, dar câteva surprize cu demonstrații inedite, printre care terapie cu lipitori sau tratamente cu venin de albină.

Conform medicului primar medicină de urgență, doctor în științe farmaceutice, Mihaela Orodan, „terapia cu lipitori este deja binecunoscută publicului din România, fiind o terapie care se folosește de mii de ani decătre bunicii noștri și străbunicii noștri, mai puțin de actualitate. Ne-am propus de câțiva ani de zile să reîncep această terapie datorită efectelor benefice pe care le hirudina pe care lipitoare o scuipă, să spun așa, pe românește, în circulație ea dovedind de-alungul anilor că are nenumătate efecte benefice pentru organismul uman. Începând cu efectul anti-inflamator, efectual anti-coagulant, ea și-a dovedit eficacitate în anumite afecțiuni cum ar fi, în primul rând tulburările, cardio-circulatorii, tulburările de tip circulație venoasă. De asemenea, în probleme de hipertensiune, în problemele reumatice, care bineînțeles că nu își arogă dorința de a vindeca această afecțiune, dar sigur, vor avea un efect benefic pentru pacientul care le va folosi”.

Terapia cu venin de albină. Atenție, nu e pentru toți

„Terapia cu venin de albină se folosește de mai mulți ani. În primul rând, ea a fost folosită decătre cei care se ocupă de albine, adică de apicultori, care au observat că înțepătura de albină poate să aibă un efect benefic pe anumite articulații. De aici, s-a mers pe ideea că veninul de albină ar putea să aibă un efect anti-inflamator. Cercetările care s-au făcut în ultimii ani au dovedit că în compoziția veninului de albine există anumite principii active cu un efect într-adevăr puternic anti-inflamator, motiv pentru care această terapie este deosebit de eficientă în anumite afecțiuni, cum ar fi problemele reumatice, în primul rând, dar ea, în ultimii ani, a fost folosită în alte afecțiuni mai deosebite, cum ar fi poliartrita reumatoică sau alte colagenoze, dar și în boli neurlogice, cum ar fi scleroza în plăci. În terapia cu venin de albină este însă important de reținut că există anumite reacții de tip secundar, cum ar fi alergiile, motiv pentru care întotdeauna, un astfel de tratament va trebui efectuat doar de un medic care o competență în api-fito-terapie”, a mai declarat medicul primar medicină de urgență, doctor în științe farmaceutice, Mihaela Orodan.

De asemenea, medicul Mihaela Orodan le prezintă celor interesați, mai ales apicultorilor, ce-i drept, „Trusa de urgență a apicultorului”.

Târgul mai cuprinde o serie de conferințe și seminarii de specialitate, la care se discută despre subvenții și finanțări pentru apicultori, probleme curente și de patologie în apicultură, actualități în apicultura românească, precum și alte teme de interes conexe domeniului apicol.

Program vizitare târg

Târgul poate fi vizitat Sâmbătă până la ora 18:00, iar Duminică, 24.02.2019 – 9:00 – 16:00.