Angajaţii din cadrul Penitenciarului Arad au protestat la Oradea. Ce cer

Sindicaliştii dincadrul Penitenciarului Arad au protestat, marţi, pe data de 25  septembrie, în faţa Prefecturii Bihor, în cadrul unui protest regional la care au mai fost prezenţi angajaţi din penitenciarele Oradea, Gherla şi Baia Mare. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi cer demiterea ministrului Tudorel Toader pentru incompetenţă.

„Acest protest face parte dintr-un program organizat de către Federaţia Sindicatelor din cadrul ANP şi se desfăşoară în continuarea acţiunii de protest pe fondul lipsei de implicare a factorilor responsabili în rezolvarea problemelor sistemice ale sistemului penitenciar românesc. În detaliu: salarizare, deficit de personal, plata orelor suplimentare, stoparea împuternicirilor ilegale, aprobarea statului poliţistului de penitenciare”, a declarat liderul sindicatului ProLex din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade.

Întrebat care este situaţia cu plata orelor suplimentare la cea mai recentă acordare a salariului, liderul sindicatului ProLex din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade, a declarat că „da, au început ca să se plătească o parte dintre ele, dar sunt zeci de mii de alte ore suplimentare care nu s-au plătit şi nici nu au de gând ca să plătească nimeni. De recuperat nici nu intră în discuţie fiindcă suntem foarte puţini angajaţi în sistem”.

În unitatea de la Arad ar trebui ca să fie 566 de lucrători în penitenciar, în realitatea sunte 420, adică se înregistrează un minus de undeva la 27 la sută. Arădenii au în jur de 45.000 de ore suplimentare nerecuperate de la începutul anului. Sindicaliştii mai spun că primesc în fiecare zi ameninţări din partea deţinuţilor.

Sindicaliştii dincadrul Penitenciarului Arad au mai protestat, şi vineri, pe data de 14 septembrie, în faţa instituţiei.

Proteste au loc la penitenciarele din toată ţara până pe data de 27 septembrie, iar pe data de 3 octombrie, cu începere de la ora 12, este anunţat un mare miting la Ministerul Justiţiei.

Apoi, din cursul lunilor octombrie-noiembrie, sindicaliştii ameninţă că nu vor mai accepta să efectueze orele suplimentare, ceea ce ar duce la blocarea activităţii multor penitenciare.