Arad: Familia tradițională, tema filmelor proiectate, miercuri, la cinematograful ARTA. „Impudic, incisiv și incitant care se ia la ceartă cu acest monstru sacru, „tradiția””

Ceade-a 7a ediţie a seriiei Retrospectiva Filmului Românesc, care are loc miercuri, 26 septembrie, la cinematograful Arta din centrul municipiului Arad, cuprinde 4 filme de scurtmetraj, dar şi o temă de maximă actualitate: familia tradiţională. Evenimentul este organizat de către Primăria Municipiului Arad şi Centrul Municipal de Cultură.

Cele 4 pelicule sunt APARTAMENT INTERBELIC, ZONĂ SUPERBĂ, ULTRACENTRALĂ, STERNE, SCRIS/NESCRIS şi DE AZI ÎNAINTE.

Selecţia a fost realizată decătre criticul de film Irina Trocan, cu care specatorii vor sta la discuţii şi vor analiza filmele după proiecţie.

“Filmele bune au meritul să ne arate lumea din jur așa cum e, dincolo de iluzii sociale ca ‘iubirea vieții’ sau ‘familia tradițională’. Am vrut să compun un program de scurtmetraje impudic, incisiv și incitant care se ia la ceartă cu acest monstru sacru, ‘tradiția’”, spune Irina Trocan.

Pe spectatori îi așteaptă patru scurtmetraje care tratează subiectul iubirii și al familiei fără să apeleze la artificii hollywoodiene idealiste, ci printr-o prismă realistă, întrucât, de multe ori, când vine vorba de familie, lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Irina Trocan e critic de film și coordonatoarea revistei online Acoperișul de Sticlă. Scrie în limba română și engleză pentru publicații precum IstoriaFilmului.ro, Dilema Veche, Photogénie, Sight & Sound, IndieWire. A absolvit UNATC București și este asistent universitar în cadrul Facultății de Film a aceleiași instituții. A fost selecționer la Festivalul de Scurt și Mediumetraj Next și a văzut mai multe scurtmetraje și eseuri video decât oricine nu e plătit pentru asta. Între 2017-2018, a fost bursier Fulbright la University of Pennsylvania, unde a încheiat redactarea unui doctorat despre eseuri video și cinema-eseu.

Ceade-a 7a ediţie a Retrospectivei Filmului Românesc are loc miercuri, 26 septembrie, cu începere de la ora 20.00. Intrarea este liberă.

 

Proiecţiile din cadrul seriei Retrospectiva Filmului Românesc se desfăşoară în perioada martie-decembrie 2018.  Primele 6 ediţii au avut ca teme ficţiuni şi documentare, drame şi thrillere atmosferice, comedii româneşti şi moldoveneşti, dar şi animaţie.

Retrospectiva Filmului Românesc este o serie de proiecţii de film, dezbateri și discuții care îşi propune să radiografieze cinematografia românească contemporană. Acest proiect este conceput totodată ca un program de educaţie cinematografică care să răspundă întrebării presante: „Cum arată filmul românesc actual?”. Proiecţiile din cadrul acestei serii se desfăşoară în perioada martie-decembrie 2018 şi au loc în ultima miercuri din fiecare lună.

PROGRAMUL COMPLET:

APARTAMENTE INTERBELIC, ZONĂ SUPERBĂ, ULTRACENTRALĂ (2016), regia: Sebastian

Mihăilescu, durata: 19′

STERNE (2018), regia: Bianca Rotaru, durata: 17′

SCRIS/NESCRIS (2016), regia: Adrian Silișteanu, durata: 20′

DE AZI ÎNAINTE (2011), regia: Dorian Boguță, durata: 36′