Arad: 1.069 de persoane din Arad care au 391 locuințe plătesc impozite mai mari cu până la 500 la sută pentru că proprietățile le sunt degradate. Primele plăți au început

1.069 de persoane dinmunicipiulArad care au locuințe în 391 de clădiri din zona centrală a orașului vor plăti în acest an impozite cu până la 500 la sută mai mari din cauză că imobilele pe care le dețin sunt degradate și nu au luat măsuri pentru a le repara.

Municipalitatea a trimis, în ultimele luni, circa 1.600 de somații pentru clădiri și terenuri neîngrijite însă cei mai mulți proprietari de clădiri nu au luat măsuri pentru a începe reparațiile.

Primăria municipiului Arad atrage atenţia că aceste imobile au faţadele foarte degradate şi pot pune în pericol trecătorii, prin desprinderea tencuielii sau a unor elemente arhitecturale.

Primele plăți au început

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău, până miercuri şi-au achitat așa numita ‘taxă de paragină’ 74 de arădeni, plătind în total la bugetul local suma de 37.233 de lei.

Cel mai elocvent exemplu: Teatrul Vechi

Conform primarului, Gheorghe Falcă, unul dintre cele mai elocvente exemple de impozit majorat este cel al clădirii situate pe str. Gh. Lazăr nr.3, primul teatru de piatră din România. Până acum, valoarea impozitul a fost 3.209 lei, iar de la 1 ianuarie 2019, proprietarul va plăti 19.254 lei.

Doar 12 proprietari au început lucrările

Printre cele 391 de clădiri degradate se află zeci de palate istorice din zona ultracentrală a oraşului Arad, care nu au mai beneficiat de reparaţii la faţade de câteva decenii. În 2018, după emiterea somaţiilor, doar 12 proprietari au efectuat lucrări de reabilitare.

Cum pot primi proprietarii ajutor de la Primărie

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, mai declară că legea obligă autoritățile să aplice această supraimpozitare, dar municipalitatea este, în continuare, dispusă să devină partener cu deținătorii acestor proprietăți și acordăm scutire de la impozit pe 5 ani, pentru cei care își reabilitează proprietățile.
Mai mult decât atât, primăria este dispusă să realizeze reabilitarea acestor fațade pe banii municipalității, iar apoi, în 5 ani, cetățenii să ramburseze costurile de reabilitare a clădirilor ai căror proprietari sunt.
Autoritățile sper ca prin aceste măsuri, să schimbe fața din centrul orașului, unde aproape toate clădirile vechi au fațadele degdradate.

Potrivit Codului Fiscal, pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan, Consiliul Local poate majora impozitul cu până la 500 la sută.