Arad: 123 de ani de la primul spectacol cinematografic din Arad. Ce filme au fost proiectate și unde a avut loc manifestarea. Clădirea există încă în centrul Aradului

Luni, 13 ianuarie, se împlinesc 123 ani de la primul spectacol cinematografic, care a avut loc vreodată în Arad.

Imagine

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 13 ianuarie „1897 – În Salonul festiv  al hotelului Crucea Albă, s-a prezentat pentru prima dată în Arad, un spectacol cinematografic de 20 de minute, cu 8 filme de scurt metraj: Sosirea unui tren în gara Paris; Domnişoara Tiller – dansatoare americană de serpentină; Cearta pasagerului cu birjarul; Scenă din parc cu copii şi o capră; Dans scoţian; Dentistul extrage o măsea; Luptătorii; Înotători într-un bazin. Spectacolul a stârnit vii comentarii din partea publicului și a presei arădene.”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Clădirea Hotelului Crucea Albă există încă în centrul Aradului…. se cheamă Hotelul Ardealul, se află vis-a-vis de Teatrul Clasic Ioan Slavici, și este închisă pentru renovări.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.