Arad: 75 de ani de la primele deportări ale șvabilor bănățeni în URSS. Noaptea ridicărilor de la Arad

Luni, 13 ianuarie, se împlinesc 75 de ani de la primele deportări ale șvabilor bănățeni în URSS, în prima noapte 33 de persoane fiind ridicate din actualul cartier Aradul Nou, însă din tot Aradul au fost deportate în prima zi 1.600 de persoane.

Imagine

Imagine

Imagine

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de  13 ianuarie „1945 –  Au început primele ridicări ale șvabilor bănățeni pentru deportare în URSS. Noaptea poliția a ridicat din  Mureșel (Aradul Nou), 33 persoane, bărbați și femei, concentrându-i alături de alți șvabi, în sala de spectacole a cinematografului Scala (Bălcescu) de pe strada Vasile Goldiș. Dimineața au fost preluați de armata sovietică și transportați cu camioanele la cazarma de lângă gara din Aradul – Nou. Acolo au fost îmbarcate în 40  vagoane de transport vite 1.600 de persoane, cu destinația Evdovkievka – Ucraina. Ajunși după două săptămâni în lagărul de la Oblast, lângă orășelul Budionovka, au format batalionul de muncă pentru internați nr. 1.055 și obligați să extragă cantități imense de cărbuni pentru cocseriile sovietice, până în 23 octombrie 1949, când s-au întors acasă”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Prof. Horia Truță mai scrie că „Grădinarul Alois Weil, deportat la 17 ani, a ctitorit în memoria acelor ani de suferință, un triptic monumental cioplit în lemn de stejar, pe care a incizat, numele celor 33 internați în lagăr, proveniți din Mureșel. Prin trei reliefuri alegorice executate de Elisabeta Britisch se prezintă drama celor deportați la muncă forțată în minele din Dombas: arbustul de rozmarin care amintește că este vorba de șvabii bănățeni, locomotiva și un vagon de cale ferată pentru transportul vitelor înconjurat de mulțimea celor ce urmau să plece în lagăr,  vagonetul metalic folosit tradițional în minerit și sârma ghimpată”.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.