Arad: 13-14 noiembrie 1918, la Arad s-a negociat Marea Unire. La 100 de ani, momentul va fi marcat cum se cuvine

Zilele de 13-14 noiembrie, când în 1918, aici la Arad, s-a negociat viitorul României, vor fi marcate printr-o serie de manifestări care vor avea loc la Arad, printre care reconstituiri ale acelor momente istorice.

În prima zi, acțiunile centrale vor avea loc în sala Iuiu Maniu din Palatul fostei Prefecturi, acolo unde în aceeași zi de 13 noiembrie, cu 100 de ani în urmă, începeau tratativele româno-maghiare care au precedat Marea Unire.

„Având în vedere rolul istoric al Aradului în pregătirea Marii Uniri, faptul că în 13 – 14 noiembrie 1918 aici, la Arad, s-a negociat viitorul Transilvaniei de conducerea Consiliului Național Român și reprezentanții Guvernului Ungar, am decis împreună cu domnul primar, după consultarea istoricilor arădeni și a partenerilor noștri din mediul universitar, faptul că zilele de 13-14 noiembrie trebuie să fie centrul evenimentelor noastre sărbătorești”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Forum economic România – Moldova

În data de 13 noiembrie, pentru a marca simbolic unitatea tuturor
românilor, Aradul găzduiește o delegație de 20 de personalități din Republica Moldova, din raioanele Ialoveni și Ungheni. Se va organiza un forum economic româno – moldav, cu agenți economici din Arad și cele două raioane, cu prezentări de produse și cu prezentarea oportunităților de afaceri în cele două țări. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad și Universitatea ,,Aurel Vlaicu”, va avea loc în Sala „Iuliu Maniu”, acolo unde în aceeași zi de 13 noiembrie, cu 100 de ani în urmă, începeau tratativele româno-maghiare care au precedat Marea Unire.

Plachetă pe sala în care s-a scris istoria. E chiar în centrul municipiului

Tot pe data de 13 noiembrie, cu începere de la ora 15.00, se va dezveli o plachetă aniversară care marchează rolul Aradului în Marea Unire, în sala ,,Iuliu Maniu” va fi lansat volumul ,,Arad. Antecamera României Mari” și va fi organizată o reconstituire istorică cu garda de onoare de la Alba Iulia a evenimentelor istorice de la Arad.

Medalii pentru toți oficialii locali din 1990 până în 2018

În data de 14 noiembrie, la Filarmonica de Stat Arad, se va decerna medalia Centenar tuturor prefecților, parlamentarilor arădeni și consilierilor locali și județeni, din toate mandatele, începând din 1990 până în prezent. În aceeași zi se va reface momentul istoric al întrunirii la care s-a hotărât convocarea Adunării Naționale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918.

Aradul se înfrăște cu raionu, Ialoveni, Moldova

Tot în data de 14 noiembrie, va avea loc semnarea protocolului de înfrățire a Județului Arad cu raionul Ialoveni din Republica Moldova. De asemenea, se va decerna Ordinul Centenar tuturor orașelor și comunelor din județul Arad, iar Colanul Centenar, Arhiepiscopiei Aradului, respectiv primarului municipiului Oradea, IlieBolojan.

Cocert 

Ziua se va încheia cu un concert susținut de soprana Alexandra Fits, acompaniată de pianistul Mariano Castro și artista Sand Art Mariana Pachiș și o recepție oferită de primarul orașului Arad, Gheorghe Falcă.

Expoziția ,,Monumentul Arad 1918”

În data de 15 noiembrie, în Sala Marii Uniri, va avea loc o întâlnire de lucru cu primarii invitați, vizitarea expoziției ,,Monumentul Arad 1918”, urmată de o cină festivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.