Arad: Fără Monumentul Marii Uniri al Guvernului, Primăria Arad va amplasa propriul monument dedicat Marii Uniri. Se va întâmpla pe 30 noiembrie, în centrul Aradului. Cine a realizat Monumentul?

Fără Monumentul Marii Uniri pe care Guvernul României a plătit 10 milioane de lei, dar pe care nu a mai reușit să-l amplaseze de ani de zile, Primarul Muncipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat, miercuri, că municipalitatea va amplasa propriul monument dedicat Marii Uniri, care va fi dezvelit pe data de 30 noiembrie.

Autoritățile locale au organizat un concurs local de proiecte în acest sens.

Gheorghe Falcă a mai declarat că ,,administrația locală nu va permite ca
Ziua Centenarului să treacă fără inaugurarea monumentului. În consecință, având în vedere că Ministerul Culturii nu a reușit să își onoreze angajamentul luat față de Arad, la 30 noiembrie se va inaugura un monument local, realizat de tineri artiști arădeni”.

Edilul mai spune că „realizarea acestui monument este o datorie a Aradului, în condițiile în care statul român nu a știut să onoreze așa cum se cuvine contribuția arădeană la Marea Unire și s-a raportat superficial la obligațiile sale, ratând cel mai important moment aniversar din istoria
României moderne”.

Monumentul Primăriei, lucrare de artă tridimensională, denumit ,,ARAD 1918″

Monumentul Primăriei este o lucrare de artă tridimensională, denumit ,,ARAD 1918″.

Locul ales pentru amplasarea monumentului este scuarul din fața fostului Cinematograf Dacia. Ulterior în zona respectivă se vor reamenaja spaţiile verzi şi aleile pietonale, se va amplasa mobilier urban, destinat staționării, astfel încât zona respectivă să devină un spațiu adecvat contemplării si relaxării.

„Cuvântul Dacia, în Arad, este legat de fostul cinematograf omonim, acesta este unul dintre argumentele pentru care a fost ales amplasamentul grupului statuar în acest loc, spune primarul Gheorghe Falcă. În plus locaţia a dat şi posibilitatea înălţimii optime pentru amplasarea acestei lucrări de artă tridimensională. Scuarul va primi la final denumirea „Dacia””, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

În momentul actual, în Arad nu există o lucrare de artă care să exprime personalitatea și identitatea Aradului ca oraş al Marii Uniri, mai spune edilul.

Machetele, prezentate pe 15 noiembrie

Pe data de 15 noiembrie, autoritățile vor prezenta machetele și autorii monumentului, elevi și profesori ai Colegiului de Artă Sabin Drăgoi din municipiul Arad.

Trei cercuri, unirea celor trei provincii românești

La dezvelirea monumentului, ce va avea loc pe data de 30 noiembrie, vor fi prezenți delegaţi din județ îmbrăcaţi în port popular. În aceeaşi zi, în faţa Primăriei se vor realiza trei cercuri, simbolizând unirea celor trei provincii româneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.