Arad: 146 de ani de la inaugurarea clădirii uneia dintre cele mai cunoscute școli din Arad

În urmă cu 146 de ani, a fost inaugurată clădirea uneia dintre cele mai cunoscute școli din Arad, actualul Colegi Național „Moise Nicoară”.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D.Xenopol din Arad, pe data de 01 octombrie „1873 –   A fost inaugurată în prezența ministrului Ungariei, August Trefort, acuala clădire renascentistă a Gimnaziului Superior Regal azi Colegiul Național Moise Nicoară. Instituția dispunea de  78 încăperi pe două nivele (săli de clasă, birouri, depozite, laboratoare, cabinete etc).  Tot atunci limba română a devenit obiect de studiu pentru toți elevii gimnaziului, la conducerea catedrei fiind numit Iosif Goldiș, fost elev al școlii”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Conform istoricului de pe site-ul școlii, „începuturile Colegiului Național „Moise Nicoară” coincid cu cele ale primei școli elementare („școli începătoare”) din Arad, înființată în 1707 de călugărul de origine bavareză Camil Nöffrich, funcționând în încăperile modeste ale unei improvizate școli primare”.  În 1745 școala începătoare devine școală latină, apoi în 1762 gimnaziu, denumire impusă de reorganizarea sistemului de învățământ din Imperiul Habsurgic, iar în 1868 ia denumirea de gimnaziu superior regal.
În condițiile în care populația școlară creștea se impunea constituirea unui nou local.
În aceste condiții, între anii 1869-1873 s-a construit actualul sediu, a cărui piatră de temelie a fost pusă în prezența lui Iosif Eötvös, ministrul învățământului și al cultelor.
Școala a avut mai multe nume, printre care, în perioada comunistă, s-a numit Liceul Ioan Slavici, care a fost elev al școlii în 1860-1861. Și cel considerat părintele Marii Uniri de la 1918, Vasile Goldiș a fost elev al școlii, din 1873, anul în care s-a dat în folosință actuala clădire.
Sursa foto: bibliotecaarad.ro