Arad: 16 septembrie 1962: ziua în care Patriarhul României, Teoctist, devenea episcop al Aradului

Luni, 16 septembrie, se împlinesc 57 de ani, de la Înscăunarea PS Teoctist ca episcop al Aradului, cel care avea să ajungă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, Teoctist Arăpaşu a fost episcop al Aradului în perioada 1962-1973.

1962 – A avut loc Înscăunarea PS Teoctist Arăpaşu  ca episcop al Aradului (1962-1973). În cele cinci decenii de activitate ca ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, până la cea de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist Arăpaşu s-a ocupat nu numai de probleme administrative şi economice ci şi de restaurarea unor monumente de cultură bisericească.  Din iniţiativa sa în 1964, au început lucrările de amenajare a Colecţiei de artă veche bisericească de la mănăstirea Sfântul Simion Stâlpnicul din Gai, inaugurată la 23 octombrie 1967. De asemenea în 1972, s-a implicat în organizarea la Arad a unei expoziţii de manuscrise şi cărţi rare. A fost Doctor Honoris Cauza a mai multor universităţi şi membru de onoare al Academiei Române (1999)”, se mai arată pe pagina de inernet a bibliotecii din Arad.

Conform wikipedia.org, înscăunarea a avut loc în Catedrala Nașterea Sf. Ioan Botezătorul din Arad. În această calitate a avut sub jurisdicție Vicariatul de la Gyula și două protopopiate din Banatul Sârbesc.

În aprilie 1963 congresul Episcopiei Ortodoxe Române din America l-a ales în postul de episcop de Detroit (S.U.A.), iar Sfântul Sinod a aprobat alegerea și i-a acordat rangul de arhiepiscop. Din cauza neacordării vizei, nu a putut lua în primire conducerea efectivă a Episcopiei Ortodoxe Române din Statele Unite ale Americii și Canada. De asemenea, în perioada decembrie 1969-decembrie 1970, arhiepiscopul Teoctist a îndeplinit funcția de locțiitor de episcop al Oradiei.

De la Arad, la Craiova, Iași și București

La 28 ianuarie 1973 a fost ales în rangul de arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei, iar apoi, pe La 25 septembrie 1977 a fost ales în rangul de arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Sucevei.

După moartea Patriarhului Iustin Moisescu la 31 iulie 1986, IPS Mitropolit Teoctist a devenit locțiitor de patriarh. La 9 noiembrie 1986 este ales în urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat la 16 noiembrie 1986 în Catedrala Patriarhală din București.

PS Teoctist s-a născut pe data 7 februarie 1915, la Tocileni, județul Botoșani. A deținut funcția de Patriarh al României din 16 noiembrie 1986 până pe data de 30 iulie 2007, când a trecut la cele veșnice.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro