Arad: 167 ani de la nașterea scriitorului din județul Arad, care a devenit un autor emblematic al literaturii germane și a condus actuala celebră Operă din Viena

Marți, 22 octombrie, se împlinesc 167 ani de la nașterea scriitorului care s-a născut în județul Arad, a devenit un autor emblematic al literaturii germane și a condus actuala celebră Operă din Viena.

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 22 octombrie „1852 – S-a născut la Zăbrani (judeţul Arad), Adam Muller Guttenbrunn, romancier, dramaturg, directorul teatrului orăşenesc din Viena (Wiener Stadttheater), azi Opera, Doctor Honoris Cauza al Universităţii din Viena (1922), medaliat de guvernul român cu Bene Merenti clasa I (1922). După încheierea studiilor la Zăbrani, Sibiu şi Timişoara, practicând şi diferite meserii, în 1870, Adam Muller Guttenbrunn, a plecat în Austria unde a lucrat ca telegrafist la Linz şi Bad Ischl, în paralel studiind ca autodidact muzica şi scriind piese de teatru. În 1879 s-a mutat la Viena unde a lucrat ca funcţionar, foiletonist şi critic de teatru. O parte semnificativă a operei sale literare (Micul şvab, Iakob şi fiii săi, Clopotele meleagului natal) este consacrată, prezentării satului bănăţean cu îndeletnicirile şi obiceiurile sale din secolul al XIX-lea”, se mai arată pe pagina de inernet a bibliotecii din Arad.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro