Arad: 290 deținuți eliberați în baza recursului compensatoriu

290 de deținuți din cadrul Penitenciarului Arad au fost puși în libertate în primele 10 luni ale acestui an în baza legii recursului compensatoriu.

Doar în primele zile de aplicare ale legii, au fost eliberați cca 30 de deținuți. Cei mai mulți fuseseră pentru furt și tâlhărie. Autoritățile din Arad nu au o situație clară a celor care s-au întors după gratii, pentru că aceștia ar fi putut fi încarcerați în alte penitenciare din țară.

Penintenciarul din Arad are 1.200 de locuri și este considerat ca fiind unul dintre cele mai moderne din țară. Pușcăria nu oferă condiții care să le permită deținuților să beneficieze de legea recursului compensatoriu, însă mulți dintre deținuți și-au ispășit părți din pedeapsă în penitenciare care se încadrează în prevederile legii, așa că au profitat de acest lucru.

Legea prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, un deținut va beneficia de 6 zile considerate ca efectuate.

Condiții necorespunzătoare sunt considerate, printre altele, cazarea în spațiu mic sau egal cu 4 mp per deținut, camere cu igrasie sau mucegai, lipsa accesului la activități în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient, lipsa temperaturii adecvate în camere sau lispa posibiltății de a folosi toaleta în mod privat ori alte condiții necorespunzătoare.