Arad: 74 de ani de la dezvelirea Monumentului Soldaților Sovietici, în locul căruia a fost construită prima Catedrală Ortodoxă din România după 1989

Miercuri, 6 octombrie, se împlinesc 74 ani de când în centrul Aradului a fost inaugurat un moment dedicat soldaților sovietici, care între timp a fost demolat, iar în locul lui a fost construită prima catedrală ortodoxă din România după Revoluția din 1989.

Imagine
Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 6 noiembrie „1945 – În prezenţa corpului profesoral, al elevilor şcolilor secundare din Arad şi a unui numeros public, a fost dezvelit şi sfinţit prin serviciul religios condus de episcopul Andrei Magieru, Obeliscul Soldaţilor Sovietici din Piaţa Podgoria (azi demolat, pe locul lui fiind construită Catedrala ortodoxă). Programul, conceput şi condus de către Frontul Unic Muncitoresc, a prevăzut încetarea la ora 14 a lucrului în fabrici şi instituţii şi deplasarea salariaţilor în coloane la festivitate. Cuvintele omagiale au fost prezentate de episcopul Andrei Magieru, Gheorghe Voştinar – prefectul judeţului, Ioan Pălincaş – primarul Aradului, Petru Cuiedan (PCR) reprezentanţi ai armatei române şi sovietice (general Voskresenski), FND, ARLUS, Confederaţia Generală a Muncii, Partidul Liberal, Uniunea Populară Maghiară, Regionala Banat a PCR”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.
Între timp, pe acel loc din zona Podgoria a fost construită Noua Catedrala Arhiepiscopală Ortodoxă, prima din România ridicată după Revoluția din 1989.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.