Arad: Aradul, pe locul 2 pe țară, în ceea ce privește cetățenii străini care stau ilegal în România

Județul Arad este pe locul 2 pe țară, după București, în ceea ce privește numărul cetățenilor străini care au fost depustați stând ilegal în România, arată un bilant al Inspectoratului General pentru Imigrări, care a fost prezentat joi.

În perioada 1-31 ianuarie, la nivel naţional, au fost depistaţi 170 de cetăţeni străini în situaţii ilegale, cei mai mulţi în municipiul Bucureşti şi pe raza de competenţă a judeţelor Arad, Dolj, Constanţa şi Iaşi.

Numărul mare de cetățeni descoperiți în Arad se explică în special prin faptul că județul este princiapal rută de ieșire din țară pentru rețelele care se ocupă cu traficul de migranți care doresc să ajungă în vestul Europei.

15 desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale, iar 86 se aflau în şedere ilegală.

Din totalul persoanelor depistate, 32 au primit decizii de returnare de pe teritoriul României, 58 îndeplineau condiţiile de prelungire a dreptului de şedere şi au fost puse în legalitate, 12 au solicitat o formă de protecţie internaţională după depistare, o persoană a fost tolerată, iar pentru celelalte s-au dispus alte măsuri.

34 de persoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 20 s-au întocmit documente necesare în vederea luării în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul României.

Muncitori ilegali

46 de companii care au angajat ilegal străini au fost amendate cu circa 266.000 lei.