Arad: AUDIO Clădirea de patrimoniu a singurei secții de psihiatrie acuți din județul Arad, restaurată și modernizată

Încă un pas pentru modernizarea și restaurarea clădirii în care funcționează Secția de Psihiatrie a spitalului județean din Arad, de pe strada O. Goga, nr. 15-17, Arad, clădire care este de patrimoniu, va fi făcut la ședința Consiliul Județean Arad care are loc în această săptămână.

Valorea investiției este de 2 milioane de euro.

Consilierii județeni vor vota indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea secției și predarea amplasamentului, construcției și teren aferent către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.

Conform președintelui Consiliului județean Arad, Iustin Cionca, „secția de Psihiatrie, de pe strada Octavian Goga, nr. 15-17 este singura secție de psihiatrie acuți din întreg județul Arad. La ora actuală, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, spațiul fiind impropriu pentru desfășurarea în condiții normale a actului medical, însă după reabilitare, secția va dispune de condiții moderne. Investiția este finanțată de Compania Națională de Investiții și cofinanțată din bugetul Consiliului Județean Arad”.

„Lucrările vor viza: reabilitarea termică a clădirii, inclusiv a acoperișului, modernizarea spațiilor interioare, reabilitarea fațadelor clădirii cu păstrarea arhitecturii, a ancadramentelor și a culorii pastelare inițiale, înlocuirea în întregime a instalațiilor sanitare, termice și electrice, realizarea instalațiilor de prevenire și stingere a incendiilor, executarea instalațiilor de oxigen necesare în fiecare salon, realizarea instalațiilor de climatizare, precum și montarea sistemelor de supraveghere video”, a mai declarat președintele Consiliului județean Arad, Iustin Cionca.

În ceea ce privește amenajarea exterioară, se va reface împrejmuirea spitalului, astfel încât să asigure siguranța pacienților. Tot ca măsură de siguranță, acesta va fi dotat cu sistem antiescaladă și sistem de supraveghere video. De asemenea, se va monta mobilier urban și se vor realiza alei pietonale și locuri de parcare. În curtea interioară se vor amenaja spații verzi.

În anii 1990, clădirea istorică a fost retrocedată Fundaţiei Caritatea şi Comunităţii Evreilor, iar autorităţile plăteau chirie pentru spaţiile ocupate. Totuşi, aici nu s-au mai putut face investiţii majore, ci doar întreţineri, astfel că timp de aproape trei decenii imobilul a suferit degradări importante. Abia în 2017, Consiliului Judeţean a cumpărat clădirea de la proprietari şi a anunţat că va începe demersurile pentru reabilitarea spitalului.

Reabilitarea Secției de Psihiatrie face parte din seria de reabilitare a clădirilor spitalicești existente și de construire a unor spitale noi: Complex Matern-Pediatrie, Oncologie, Infecțioase Adulți și Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaș.