Arad: AUDIO Delegație a comunei Săvârșin, unde Familia Regală deține singura reședință privată din România, la funerariile Reginei Mamă-Elena. Primarul Ioan Vodicean: „Regina-Mamă Elena și Regele Mihai au iubit atât de mult Săvârșinul și săvârșinenii”

O delegație din comuna Săvârșin, din județul Arad, condusă decătre primarul comunei Ioan Vodicean, participă, sâmbătă, la ceremonia de reînhumare a trupului Reginei Mamă-Elena.

Casa Regală are, în comuna Săvârșin, un cunoscut domeniu cu castel, singura reședință privată a Familiei Regale din România.

Conform primarului comunei Săvârșin, Ioan Vodicean, „împreună cu încă 3 persoane din Săvârșin, suntem prezenți la ceremonia de reînhumare a osemintelor Reginei-Mamă Elena, la Curtea de Argeș”.

„Este un moment de pioșenie pentru noi, pentru toți românii, și în mod special pentru săvârșineni, pentru că știm cu toții că Regina-Mamă Elena și, bineînțeles, fiul său Regele Mihai, au iubit atât de mult Săvârșinul și săvârșinenii. Deci nu se putea să nu participe cineva și din Săvârșin la acest ceremonial pentru că, nu-i așa, dacă nu ne respectăm înaintașii și istoria, nu simțim că trăim pe acest pământ”, a mai declarat primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean.

Ascultă aici sau în linkul de mai jos declarația primarului comunei Săvârșin, Ioan Vodicean.

Seria manifestărilor dedicate repatrierii trupului Reginei s-a deschis la Săvârșin

Strada care duce la intrarea principală la Domeniul Regal de la Săvârșin, din județul Arad, a primit, oficial, numele „Regina-Mamă Elena”. A fost evenimentul care deschide seria manifestărilor dedicate repatrierii trupului Reginei.

Legătura Regine-Mamă Elena cu Săvârșin. Ce își amintesc cei mai în vârstă localnici

Regele Mihai I a cumpărat castelul în 1943, iar reşedinţa a Fost amenjată chiar de către Regina Mamă Elena, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001. Înainte ca să fie forțat să abdice, Regele Mihai venea des împreună cu Regina-Mamă Elena la Săvârșin. Cei mai în vârstă localnici își amintesc și acum de vizitele Reginei Mamă prin localitate, spunând că Regina și Regele îi ajutau mereu pe cei mai nevoiași.

Conform pagini de internet a Familiei Regale, romaniaregala.ro, dintre Palatul Elisabeta, Castelul Săvârșin și Castelul Foișor, care au fost puternic marcate de Regina Elena, Castelul Săvârșin rămâne creația exclusivă a reginei. Majestatea Sa Margareta a făcut legământ ca Săvârșinul să ajungă din nou așa cum l-a lăsat Regina Elena. Și acest lucru s-a împlinit. După opt ani de vaste lucrări de reconstrucție și decorațiune interioară (2007-2015), Săvârșinul este întocmai așa cum l-a lăsat Regina Elena. Majestatea Sa Margareta a folosit fotografii de epocă și chiar jurnalele Reginei Mamă Elena pentru a restaura castelul.

Majestatea Sa Regina-Mamă Elena a României a fost Principesă a Greciei, principesă a Danemarcei, principesă a României. S-a născut pe data de 3 mai 1896, fiind fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia. A fost strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și stră-strănepoata Țarului Nicolae I al Rusiei. Principesa Elena s-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit Regina-Mamă a României.

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în Elveția, în ziua de 28 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Din acest motiv, a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Vineri, 18 octombrie 2019, Regina-Mamă Elena a fost repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, sâmbătă 19 octombrie, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

3 străzi importante și liceul din Săvârșin poartă numele unor membri ai Familiei Regale

Evenimentul de luni are loc dupăce Liceul din Săvârșin și strada principală din comună, parte din DN7, au primit numele Regele Mihai I, iar cea mai lungă stradă, care începe de lângă domeniul cu castel poartă numele Reginei Ana.