Cca 30 de persoane, în mare parte părinți ai elevilor de la liceul german din Arad, au protestat, dumincă seara, în fața liceului, nemulțumite că nici la aproape 2 săptămâni de la momentul în care zeci de copii au ajuns la spital ca urmare a unei acțiuni de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, autoritățile nu le-au dat niciun răspuns. Anchetele pe care le desfășoară instituțiile statului sunt încă în desfășurare.
Cu măști chirugicale pe față și banderole albe pe brațe, oamenii au protestat în fața liceului german de pe Calea Timișorii, după ce ca urmare a unei acțiuni de dezinsecție, dezinfecție și deratizare zeci de elevi cu vârste cuprinse între 7 și 19 ani au ajuns la spital.
Protestarii au avut la ei pancarde cu imagini care sugerează substanțe toxice, pe care, printre altele, scrie „Nu ne otrăviți copiii”, „Vrem dreptate” sau „Copiii mor, contractele rezistă”.
Protestul a fost inițiat decătre Ramona Morjan, un părinte care este membru USR, iar printre cei care protestează sunt și membrii USR care nu au copii la acest liceu.
Ascultă aici sau în linkul de mai jos declarația completă a Ramonei Morjan.
Dezinsecția a avut loc în ultima zi de vacanță, vineri pe 10 ianuarie. Primii copii au mers la Unitatea de Primiri Urgențe luni 13 ianuarie, după prima zi a celui de-al 2lea semestru. Școala a fost închisă apoi timp de 1 săptămână, însă la reluare cursurilor, alți elevi au mers la spital. În prima săptămână, la urgențe au ajuns 59 de copii, iar în cea de-a 2a săptămână, alți 30.
Dacă pentru primele cazuri, Poliția din Arad a stabilit că există o legătură directă între acțiunea de dezinsecție și intoxicațiile copiilor, Direcția de Sănătate Publică Arad spune că în momentul de față nu se poate face o legătură directă între evenimentele din prima și cea de-a 2a săptămână.
Pe de altă parte, zeci de elevi au lipsit în ultimele zile de la școală, după ce părinții au refuzat să-i mai lase la cursuri de teamă ca să nu ajungă apoi la spital.
Poliția din Arad a deschis dosar penal pentru evenimentele petrecute în prima săptămână, când s-a stabilit că s-a folosit o substanță interzisă încă din aprilie 2019, iar o altă substanță a fost folosită în concentrație de 4 ori mai mare decât ar fi fost normal. Pentru mai multe nereguli, DSP Hunedoara a amendat cu 40.000 lei compania din Hunedoara care a făcut dezinsecția.
Polițiștii, procurorii și Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Arad continuă cercetările în acest caz.