Arad: AUDIO Măsuri speciale pentru prevenirea gripei aviare în Arad. Ce trebuie să facă propretarii de păsări și ce controale desfășoară autoritățile

Mai multe măsuri speciale au fost luate decătre Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad pentru prevenirea apariției cazurilor de gripă aviară, în condițiile în care în România, la Maramureș, dar și Ungaria, există focare confirmate. Mai mult, autoritățile controlează mașinile care intră în România aducând mărfuri din Ungaria.

Conform directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud, „au fost instruiți medici veterinari cu privire la formele clinice manifestate și li s-a cerut să supravegeheze continuu păsările domestice și sălbatice prin recoltarea de probe prin examene de laborator. Au fost instruiți dețințătorii de păsări din exploatații comerciale cu privire la înăsprirea și la respectarea cu strictețe a condiților de biosecuritate, supraveghrea zilnică a stării de sănătate a efectivelor de păsări, anunțarea imediată a oricăror modificări apărute la păsări”.

„Proprietarii păsărilor din gospodăriile populației sunt înștiințați despre necesitatea de a-și ține păsările închise în curți, pe cât posibil în spații acoperite pentru a se evita contactului cu păsările sălbatice. Pentru adăparea păsărilor nu se va folosi apa din bălți, lacuri sau ape curgătoare, care ar putea fi contamine de păsările sălbatice, în special decele migratoare. Hrana și apa a păsărilor din gospodării trebuie să fie administrată în spații închise și acoperite astfel încât să împiedice contactul cu păsările sălbatice care pot ateriza din zbor”, a mai declarat directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud.

„În această perioadă, inspectorii DSVSA Arad împreună cu cei de la Inspectoratul de Poliție Județean Arad execută filtre în trafic, îndeosebi pe rutele care duc la intrarea în țară și verifică toate mașinile care intră cu marfă sau în alte situații, intră în România și sunt verificate în privința încărcăturii și a destinației”, a mai declarat directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud.

Ascultă aici sau în linkul de mai jos declarația completă a directorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, medicul Viorel Agud.

În Arad nu există cazuri sau suspiciuni de gripă aviară până în acest moment.

Sursa foto: arhivă