Arad: AUDIO FOTO VIDEO Primele măsuri în cazul elevilor care au ajuns la spital de la școala în care s-a făcut deratizare

36 de elevi dinclasele 5-8 de la Liceul German din Arad au ajuns, luni seara, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad cu iritații pe piele, la ochi și dureri abdominale, în condițiile în care clădirea în care învață ar fi fost deratizată vineri. 12 au rămas internați în spital peste noapte.

ARADCU 00 COPII INTOXICATI LICEUL GERMAN CHIMICA CBRN ISU ARAD LU13AN COMPLET

Arad: AUDIO FOTO VIDEO Primele măsuri în cazul elevilor care au ajuns la spital de la școala în care s-a făcut deratizare 36 de elevi dinclasele 5-8 de la Liceul German din Arad au ajuns luni seara la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad cu iritații pe piele, la ochi și dureri abdominale, în condițiile în care clădirea în care învață ar fi fost deratizată vineri. 12 au rămas internați în spital peste noapte.În cursul nopții s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.Ascultă sau citește în linkul de mai jos declarația completă a purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca, despre primele măsuri dispuse în acest caz.

Publicată de Realitatea De Arad pe Luni, 13 ianuarie 2020

Autoritățile locale început au mai multe anchete, iar un control urgent a fost dispus și decătre ministrul Sănătății. Prerectul de Arad a decis ca orele din clădirea cu probleme să fie suspendate în cursul zilei de marți.

Elevii care au ajuns la spital au vârste cuprinse între 11 și 14 ani și învață într-una din clădirile Liceului German Adam Muller Guttenbrunn din Arad, unde vineri a avut loc o acțiune de dezisecție, dezinfecție și derartizare.

Luni, când au mers la cursuri, în prima zi din cel de-al doilea semestru, elevii ar fi găsit la școală un miros puternic și băncile lipicioase și au început să se simtă rău când au ajuns acasă, spun părinții. În aceste condiții, elevii au ajuns Unitatea de Primire Urgență dincadrul Spitalului Județean. Doi dintre copii care au ajuns la spital sunt ai vicepreședintelui Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea.

La fața locului s-a deplasat inclusiv prefectul Aradului, Gheorghe Stoian, care a cerut efectuarea mai multor anchete.

În cursul nopții s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

În cursul nopții s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

„Ca urmare a ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul județului Arad, în calitate de președinte al Comitetului județean pentru situații de urgență, a dispus:
1 suspendarea cursurilor de la liceul teoretic Adam Muller Gutenbrun, in corpurile de clădire afectate pentru data de 14.01.2020
2. Direcția de Sănătate Publica va dispune mâine dimineață măsurile pentru curățenia spatiilor.
3. Se vor face verificări atât la firma care a executat lucrarea cât și la unitatea de invatamant  de către instituțiile abilitate.
La ora 23.00 situația elevilor la UPU Arad este următoarea.
10 internați, 13  au refuzat internarea 8 in curs de evaluare, 1 a părăsit spitalul fara a fi investigat pentru că nu prezenta simptome”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

Pompierii din Arad au mers, în cursul nopții, cu echipajul de cercetare chimică radiologică bacteorologică și nucleară la liceu pentru a face cercetarea la fața locului și au cerut o a 2a verificare făcută de colegii din Bihor.

„Probele aeriene nu au arătat nimic pe aparate. Au fost prelevare și probe de pe bănci și diferite obiecte. Aceste probe trebuie verificate în laborator”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

Ascultă aici sau în linkul de mai jos declarația completă a purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

Deratizarea ar fi fost efectuată de către o firmă autorizată cu sediul în Deva.
Cercetările vor continua și în cursul zile de marți.

Sursa foto-video (de la minutul 11:38): Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad