Arad: Ministrul Sănătății a dispus un control mixt de urgenţă în cazul copiilor care au ajuns la spital după ce în școală s-a făcut deratizare

Ministerul Sănătăţii s-a sesizat şi a dispus un control mixt de urgenţă, după ce la unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Arad s-au prezentat cu mijloace proprii, 20 copii cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, de la Liceul German cu erupţii la nivelul feţei, greţuri şi vărsături.

Se suspicionează faptul că în sălile de curs unde aceştia învaţă, vineri, 10 ianuarie 2020 au fost efectuate proceduri de Dezinfecţie, Dezinsecţie şi Deratizare (DDD) şi este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanţe chimice, care să le fi produs această simptomatologie.

O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea şcolară şi a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a spitalului judeţean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 20 copii.

De asemenea, reprezentanţi ai DSP Arad şi Poliţia caută firma care a efectuat operaţiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Hunedoara.

La acest moment, starea de sănătate a celor 20 copii este bună. Aceştia au rămas sub supraveghere, fără a necesita internare.

„Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, dar se pare că la Arad, nimeni nu şi-a făcut treaba. Iată cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritaţii faciale şi oculare pentru că, în continuare, operaţiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar şi a Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovaţi care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiţi să schimbăm radical legislaţia”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.

Sursa foto: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad, în timpul efectuării controlului CBRN