Arad: AUDIO Primăria Arad ieftinește gigacaloria cu 30 la sută. Primarul Călin Bibarț explică modul prin care căldura va fi mai ieftină

Căldură în sistem sistem centralizat mai ieftină, la Arad. Dupăce în prima parte a anului, Primăria Arad a crescut prețul căldurii furnizată în sistem centralizat cu cca 40 la sută, primarul Călin Bibarț a anunțat, joi, că prețul va fi redus cu cca 30 la sută.

Totul a fost posibil ca urmare a îndelungilor negocieri ce au avut loc între reprezentanţii Primăriei Municipitorului Arad, ai CET Hidrocarburi şi ai CET Arad. Astfel s-a ajuns la semnarea unui contract ce prevede achiziţionarea de către CET H a agentului termic produs de CET Arad. Contractul întră în vigoare de la 1 noiembrie 2019.

Conform primarului municipiului Arad, Călin Bibarț, „în urma negocierilor deloc simple avute până acum s-a ajuns la această înţelegere care sper să fie de bun augur, nu doar juridică, ci şi faptică, astfel încât să avem un preţ al gigacaloriei cu 30% mai mic, decât este în prezent”.

„Sper ca în perioada rece cele două entităţi să se ţină de cuvânt, iar arădenii să beneficieze de un agent termic la un preţ decent. În paralel, noi continuăm investiţiile în reţele şi în retehnologizarea CET H-ului, astfel încât să reducem pierderile înregistrate în prezent”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Ascultă aici sau în linkul de mai jos declarația primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Cât va plăti populația

În acest condiții, în acest sezon rece, populaţia va plăti 280,77 lei pe o gigacalorie, faţă de 391,74 lei, cât este în prezent.

Dacă ieftinirea nu avea loc, arădenii ar fi plătit cel mai mare preţ din ţară pentru căldura livrată în sistem centralizat, cu 40% mai ridicat comparativ cu iarna trecută. În 28 februarie 2019, consilierii municipali aprobaseră creşterea preţului de facturare a energiei termice livrată populaţiei de la 273,85 lei la 391,74 de lei gigacaloria. Tariful total, care include producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea agentului termic urma să fie de 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA), din acest sezon rece, fiind aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finele anului trecut.

Creditorii investesc în CET-ul aflat în insolvență

Investiţii au fost făcute recent și la CET Arad, unde unul dintre creditori are în plan să investească aproximativ 1 milion de euro pentru modernizarea centralei. Până acum s-au investit aproximativ 400.000 de euro.

Conform directorului general al CET Arad, Sorin Bogoşel, până acum creditorul a investit în modernizarea sistemului de reglaj la turbina de abur, care va aduce un aport în modul de acţionare şi va creşte rapiditatea creşterilor de sarcină, respectiv a descărcărilor în funcţie de chemarea la serviciile tehnologice de sistem. Diferenţa până la 1 milion de euro, va merge pe închirierea, pe durata a 3 ani de zile, a unor noi instalaţii de producere în sistem de cogenerare.

Reprezentanţii CET Hidrocarburi precizează că în luna martie a acestui an, numărau circa 26.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire a oraşului.