Arad: Canalul Morilor, reabilitat cu 3,5 de milioane de lei, după ce nu a mai fost curăţat de zeci de ani

Canalul Morilor din judeţul Arad va fi reabilitat, ca urmare a unei investiţii de 3,5 milioane de lei, derulată decătre Guvernul României prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), a anunţat, miercuri, deputatul PSD Arad, Florin Tripa.

Licitaţia a avut loc, s-a stabilit un câştigător, iar în perioada următoare va fi semnat contractul şi vor demara efectiv lucrările.

Ministerul Agriculturii, prin ANIF, derulează o serie de proiecte în această zonă, urmând să fie investite milioane de euro pentru sistemele de irigaţii din judeţul Arad. Unul dintre cele mai importante proiecte este decolmatarea Canalului Morilor, care nu a mai fost curățat de zeci de ani şi care deserveşte zona Văii Crişului Alb, zeci sau poate sute de agricultori urmând să beneficieze de pe urma acestei investiţii.

Chiar de anul viitor agricultorii din acea zonă vor putea beneficia de pe urma acestui proiect.

Canalul Morilor, care a fost construit între 1833-1836, a fost amenajat pe malul stâng al Crişului Alb pentru alimentarea unei succesiuni de mori de apă. Canalul porneşte din Crişul Alb în dreptul localităţii Berindia şi are un curs paralel cu râul, traversând localităţile Buteni, Bârsa, Aldeşti, Voivodeni şi Bocsig şi se uneşte din nou cu Crişul Alb în drepul localitatii Vărşand, la granita cu Ungaria.