Arad: Câteva zeci de copii, la concursurile de muzică și poezie dedicate românilor care învață la școli din Ungaria

Peste 30 de elevi de la 9 școli generale unde învață copii ai românilor din Ungaria au participat, zilele trecute, la cea de-a 5a ediție a concursului național de interpretare vocală „Vocea de aur”, dedicat elevilor români din această țară.

Conform consulului general al României la Gyula, Excelența Sa Florin Trandafir Vasiloni, competiția a avut loc la Școala Generală „Lucian Magdu” din orașul Bătania.

Participanții au fost de la școlile din Jula (Gyula), Micherechi (Mehkerek), Bătania (Battonya), Chitighaz (Ketegyhaza), Bedeu (Bedo), Pocei (Pocsaj), Leucușhaz (Lőkösháza), Săcal (Korosszakal) și Aletea (Elek).

Juriul a acordat premii și mențiuni pentru fiecare elev participant. Un premiu special a fost oferit și din partea Preasfințitului Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Membrii juriului, din Arad

Juriul concursului a fost format din muzicieni de la Filarmonica de Stat din Arad și cadre didactice de la licee din Arad. Elevii concurenți au fost împărțiți pe 4 categorii de vârstă și au prezentat în fața juriului și a publicului câte un cântec, în limba română.

În premieră, au participat la acest concurs, care creşte calitativ de la an la an, elevi ai Liceului “Nicolae Bălcescu” din Gyula. Corul Școlii din Bătania, îndrumat de prof. Andreea Szenes, au oferit invitaților un grupaj de cântece corale, iar elevi ai şcolii au prezentat o piesă de teatru, „Pomul care face ciori”, de Octav Pancu Iași.

Și concurs de poezie

Tot la Bătania, începând din anul 1993, are loc, din 2 în 2 ani, un concurs de poezie intitulat „Lucian Magdu” după numele celui pe care îl poartă și Școala din localitate și la care participă, de asemenea, copii de la alte școli unde învață românii din Ungaria. Premiile au fost oferite de către AȚRU, Autoguvernarea Românească din Batania si Fundaţia “Lucian Magdu” din localitate. La Școala Generală din Bătania, învață în prezent un număr de 126 de elevi, în clasele I-VIII, iar la grădinița de aici primesc educaţie un grup de 48 de copii.

Sursa foto: Florin Trandafir Vasiloni