Arad: Ce înseamnă Crăciunul și Anul Nou la Castelul de la Săvârșin. Aprecieri și dezvăluiri făcute chiar de către Familia Regală

În Ajun de Anul Nou, Familia Regală, care, conform tradiției, se află, în această perioadă, la singura reședință privată pe care o are în România, Castelul Regal de la Săvârșin, din județul Arad, face dezvăluri inedite despre semnificația sărbătorilor de iarnă la Săvârșin.

Crăciunul și Anul Nou de la castelul Regal de la Săvârșin, din județul Arad, sunt „o victorie a românului împotriva vicisitudinilor propriei istorii” și „o garanție de identitate, un model de spirit de familie, o sursă de mândrie”, consideră chiar Casa Regală.

„O victorie a românului împotriva vicisitudinilor propriei istorii”

„La Săvârșin și la Palatul Elisabeta, zilele de Crăciun și de Anul Nou sunt prețioase prin valoarea lor istorică și sentimentală. Oamenii, ca și Familia Regală, au sorbit cu nesaț, încă din anul 2001, fiecare clipă petrecută împreună. Crăciunul și sărbătoarea Anului Nou de la Săvârșin sunt, în înțelesul lor, o victorie a românului împotriva vicisitudinilor propriei istorii. Și – uneori – o izbândă asupra propriului timp prezent.”, scrie site-ul romaniaregala.ro.

„O garanție de identitate, un model de spirit de familie, o sursă de mândrie”

În mesaj se mai arată că „pentru toată lumea, prezența Regelui Mihai și a Reginei Ana (în anii 2001-2013), apoi a Majestății Sale Margareta, a ASR Principelui Radu și a restului familiei, alături de primarul, parohul și locuitorii Săvârșinului, de arădeni, bănățeni și, în fine, de toți românii care se uită la televizor, este din nou o garanție de identitate, un model de spirit de familie, o sursă de mândrie, o subliniere a aurei de mister și iubire a sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, o punte sufletească între sine și cei dragi”.

Seara de Anul Nou continuă să fie o sărbătoare privată, de familie, organizată simplu și fără protocol, în căldura căminului și în respect pentru tradiție, așa cum a fost petrecută și aseară la Castelul Regal de la Săvârșin.

Regele Mihai I iubea Săvârșinul

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat.

Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I.

Atât de mult ţinea Regele MIhai la Săvârşin, încât atunci când, din cauza stării de sănătate, Regina Ana nu se mai se simţea în stare să vină la Săvârşin de Crăciun, a fost o perioadă când Regele Mihai venea fără Regină doar pentru a duce cadourile localnicilor şi a primi colindătorii, după care pleca în Elveţia pentru a fi alături de Regină.

Ultimele sărbători de iarnă pe care Regele Mihai le-a petrecut la Săvârşin au fost cele din 2013. Regele Mihai I a fost ultima dată la Castelul de la Sârvşin în cursul lunii august 2014, când, împreună cu Regina Ana, a participat la inaugurarea Casei de Oaspeţi din cadrul Satului Regal. Regele Mihai, care a împlinit 96 de ani pe data de 25 octombrie 2017, a murit pe data de 5 decmebrie 2017, la reşedinţa sa privată din Aubonne, Elveţia şi a fost înmormântat la Curtea de Argeş.