Arad: Cele mai importante nume ale culturii române de azi, la Arad. Ce se discută despre situația Europei. PROGRAM COMPLET

Ceade-a 5a ediție a Festivalului de Științe Umaniste, care se desfășoară sub titulatura „ConferințeleDilema Veche”, are loc la Arad, în perioada 3 – 7 aprilie, și aduce în oraș cele mai importante nume ale culturii române de azi.

Tema Conferințelor din acest an este „Europa versus”. Astfel, evenimentul este o încercare de definire a lumii europene în raport cu adversarii, competitorii și cu aliații săi tradiționali.

Cei 9 oameni de cultură care vin la Arad

Conform primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, „Conferințele Dilema Veche cuprind nume importante ale culturii române de azi: Daniel Funeriu, Augustin Ioan, Theodor Paleologu, Sever Voinescu, Mircea Vasilescu, Teodor Baconschi, Horia-Roman Patapievici, Andrei Vieru și Andrei Pleșu”.

Ce se întâmplă

„Acești vor susține un program complex, care include nu doar conferințele propriu-zise, ci și dialoguri publice și mese rotunde, lansări de carte, întâlniri ale redactorilor Dilemei vechi cu elevi de liceu și recitalul de pian al lui Andrei Vieru”, a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Evenimentele se desfășoară, miercuri, joi și vineri, în sala Regele Ferdinand din cadrul Primăriei Arad, iar sâmbătă și duminică în sala de concerte a Filarmonicii de Stat din Arad.

Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Europa, Rusia, China, SUA, islam, creștinism

Conform organziatorilor, e important să înțelegem cum se definește Europa în raport cu Rusia, cu China, cu fostele colonii, sau cu Statele Unite Ale Americii. E urgent să ştim dacă, în raport cu Islamul, Europa se mai simte păstrătoarea valorilor bimilenare ale creştinismului. Cum se înţelege Europa pe sine însăşi şi de ce pare adesea să îşi fie sieşi adversar? După ce a supravieţuit mai multor războaie, este azi bătrânul continent pe cale să se sinucidă prin repudierea propriilor tradiții întemeietoare? sunt cÂteva dintre subiectele ce vor fi discutate.

Festivalul de științe umaniste, desfășurat la Arad între 3 și 7 aprilie 2019, și a cărui a cincea ediție se desfășoară sub prestigioasa titulatură a Conferințelor Dilema veche, este un eveniment finanțat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, organizat în parteneriat cu GMMC și revista Dilema veche, cu sprijinul Filarmonicii de Stat Arad, Volanul SA, Filip Spedition și Grup West. Partener media: Radio România Cultural.

Programul Conferințelor Dilema veche, Arad, 3-7 aprilie 2019

MIERCURI 3 aprilie
Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad
-ora 18.00 Daniel FUNERIU: Europa vs. Opinie vs. Prostie
-ora 19.30 Augustin IOAN: Out of Africa?/ arhitectura colonială ca patrimoniu controversat

JOI 4 aprilie
Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad
-ora 18.00 Theodor PALEOLOGU: Europa miturilor antice
-ora 19.30 Sever VOINESCU: Visul lui Pavel și Îngerul cel Nou – două Europe care nu pot să facă una

VINERI 5 aprilie
Colegiul Național Moise Nicoară, sala festivă
-ora 10.00 Întâlnire cu redactori ai Dilemei vechi. Participă: Andrei Manolescu, Mircea Vasilescu, Sever Voinescu

Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad
-ora 18.00 Mircea VASILESCU: Cultură națională sau cultură europeană? Despre ce vorbim când nu ne înțelegem
-ora 19.30 Teodor BACONSCHI: Moștenirea lui Samuel P. Huntington. Este faptul religios cauza incoerenței europene în secolul 21?

SÂMBĂTĂ 6 aprilie
Sala de concerte a Filarmonicii
-ora 17.15 – în hol, lansare de carte, Mircea VASILESCU, Cultura română pe înțelesul patrioților. Prezintă: Andrei Pleșu, Sever Voinescu
-ora 18.00 Masă rotundă: Europa versus. Moderator: Sever Voinescu. Participă: Mircea Vasilescu, Teodor Baconschi, H.-R. Patapievici
ora 19.30 H.-R. PATAPIEVICI: Europa versus Europa

DUMINICĂ 7 aprilie
Sala de concerte a Filarmonicii
-ora 17.15 – în hol, lansare de carte, H.-R. PATAPIEVICI, Două eseuri despre paradis și o încheiere. Prezintă: Cătălin Lazurca
-ora 18.00 Andrei VIERU, recital de pian. Între Leipzig și Viena: mică excursie în muzica occidentală. Din program: Partita no. 6 în mi minor BWV 830 – J.S. Bach, 6 momente muzicale de F. Schubert, Preludiu și fugă (Preludiu și Kyrie), Bach-Mozart.
-ora 19.30 Andrei PLEȘU în dialog cu Sever Voinescu despre Anti-europenismul european