Arad: Cetățeanul italian acuzat că a operat ilegal în România, prins când dorea să iasă din România

0
2

Cetățeanul din Ialia, în vârstă de 48 de ani, Matteo Politi, acuzat că a efectuat ilegal operații medicale în România, a fost prins, miercuri, decătre polițiștii de frontieră de la Curtici din județul Arad.

Conform purtătorului de cuvânt al Poliției de Frontier Arad, Filip Ionuț Matei, „în data de 06.02.2019, ora 06.11, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar) s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia București – Budapesta, numitul M. P., în vârstă de 38 de ani, care la controlul de frontieră s-a legitimat cu un paşaport italian. În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înșelăciune”.

Cetățeanul italian urmează a fi predat în cursul zilei unei echipe operative din cadrul Poliţiei Române, în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

 

Presa a relatat marţi că un fals medic de chirurgie plastică a lucrat pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Lui Matteo Politi i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

După dezvăluirile din presă, DSPMB a anunţat că a demarat o anchetă internă şi a sesizat Comisia de disciplină pentru analizarea modului în care un funcţionar public din cadrul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală i-a atribuit, în 23 martie 2018, codul de parafă italianului.

Până la finalizarea cercetării, funcţionarul a fost mutat disciplinar în cadrul altui compartiment al DSPMB.

Ministrul Sorina Pintea a precizat, totodată, că Ministerul Sănătăţii nu i-a echivalat diploma de studii presupusului medic italian.

‘A fost lăsat ilegal să opereze, pentru că nu poţi opera doar cu un cod de parafă. Ai nevoie de mai multe documente. (…) Cei care l-au angajat, l-au angajat ilegal, dar şi aici ar trebui să vedem. Colegiul Medicilor nu a dat aviz de liberă practică’, a spus, marţi, Pintea.