Arad: Circa 1.500 de copaci, plantați pe malul Mureșului. Primarul Gheorghe Falcă, printre cei care au sădit un copac

Circa 1.500 de copaci au fost plantați, sâmbătă, în municipiul Arad. Peste 100 de voluntari au dat o mână de ajutor campaniei derulată decătre un ONG și Primăria Municipiului Arad. Totul s-a întâmplat în cadrul campamniei “Eu sunt verde”.

Încă de la prima oră, voluntarii de toate vârstele și-au dat întâlnire pe Malul Mureșului pentru a participa la campania de plantare a celor 1.500 de de puieţi de castan, nuc negru și paltin. De asemenea, în mod experimental, au fost plantați câteva zeci de puieţi de pawlonia. Copacii au fost plantați pe parcela de sub dig dintre cartierul Subcetate şi Sânicolau Mic.

Plantările au fost coordonate decărre Asociția Euromediu. În ultimii 3 ani, în cadrul campaniei “Eu sunt verde”, în Arad, au fost plantați, în total, 7.700 de copaci. În viitor, iniţiatorii proiectului vor ca să-şi concentreze activitatea pe lărgirea zonelor de plantare şi pe revitalizarea porţiunilor cu puieţi uscaţi sau distruşi.

Voluntarii au primit câte o etichetă autocolantă pentru fiecare pom plantat pe care vor putea să-şi scrie numele, pentru o mai uşoară identificare a arborilor plantaţi peste câţiva ani de zile.

Finanțarea proiectului este asigurată decătre primăria municipiului Arad, iar la plantări a participat chiar și primarul Gheorghe Falcă.

Ediul a anunțat că alți 1.800 de copaci vor fi plantați în 2019 în municipiul Arad. Anul viitor primăria va folosi un scanner special pentru a determina starea copacilor care trebuie înlocuiți.

Cum a evoluat campania „Eu sunt verde”

Prima plantare a campaniei “Eu sunt verde” a fost organizată în 2015, pe o parcelă cuprinsă între cartierul Alfa şi râul Mureş şi de-a lungul pistei de biciclete. Atunci au fost plantaţi circa 1200 de copaci.

În 2016 s-au plantat circa 5000 copaci pe o parcelă cuprinsă între podul rutier din Micălaca 300 şi podul CFR, pe malul drept al Mureşului. Anul trecut# iniţiatorii acestui proiect au revenit pe parcela din cartierul Alfa, unde au completat cu puieţi pierderile înregistrate şi au dat o mână de ajutor la reîmpăduririle din zona Pecica.

În viitor, iniţiatorii proiectului promit să-şi concentreze activitatea pe lărgirea zonelor de plantare şi pe revitalizarea porţiunilor cu puieţi uscaţi sau distruşi.