Primul pasaj de pe șoseaua de centură nord-vest a municipiului Arad, parte din DN7, a fost deschis circulației, luni, la 7 ani de la începerea lucrărilor și cu o întârziere de 6 ani. Pasajul era extrem de necesar pentru că cele 2 căi ferate peste care trece pasajul erau coborâte cca 8 ore din 24.
Pasajul din zona CET de pe centura nord-vest a municipiului Arad, care este parte din DN7 a fost inaugurat cu o întârziere de 6 ani față de termenul inițial.
Pasajul era extrem de așteptat de șoferi, drumul, care face legătura cu vama Nădlac, fiind cel mai circulat din vestul țării.
Valoarea investiției este de cca 32 de milioane de lei cu tot cu TVA.
Pasajul trecre peste liniile de Cale Ferată Brad și Curtici, care erau coborâte câteva ore pe zi, dar și peste DJ 709B.
Conform DIRECTORULUI DIRECȚIEI REGIONALE DE DRUMURI ȘI PODURI TIMIȘOARA, CRISTIAN ISPRAVNIC, „Se face punere pe traseul nou creat, a circulației peste pasajul de cale ferată Curtici, Brad, pe centura Aradului. Am reușit în sfârșit ca să terminăm acest pasaj, un pasaj care s-a construit foarte greu. Au fost necesari 7 ani pentru a putea să reușim să circulăm pe acest pasaj. Cred că e totuși un moment favorabil, șoferii au suferit foarte mult în această zonă, și mă bucur că am reușit să dăm drumul circulației pe acest șasaj. Acest pasaj este pe 2 linii cale ferată care au câteva sute de închideri pe zi. Clar, că traficul ca și flux și ca viteză va crește, dar o mare parte din închiderea de aici se va muta la pasajul de la Calea Șiriei, care este în lucru și el, pasaj pe care sperăm ca până anul viitor în iarnă să-l finalizăm”.
Cu toate că lucrările au fost reluate şi oprite de mai multe ori, iar termenele de finalizare amânate de mai multe ori, pasajul este gata la 7 ani de la începerea lucrărilor și la 6 ani de la termenul stabilit inițial. Unele guverne au tot mutat banii la alte investiții, iar când au fost bani, au existat probleme cu constructorii. Chiar în această vară, s-a cerut înlocuirea asfaltului turnat inițial pentru că nu se ridica la standardele cerute.
Pe centură mai este în lucru un alt pasaj, cel aflat la ieșirea către Vladimirescu, care trece peste calea ferată Curtici-Arad-București. Acesta ar putea fi gata până în decembrie 2019.
„La pasajul de la Calea Șiriei, peste calea ferată București, s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor. Se lucrează acum la parte de proiectare și de obținere avize la relocările de conducte de apă principale ale Aradului, o conductă de 1.000 și una de 800, totodată se lucrează la relocările a două linii electrice de medie și o linie electrică de înaltă tensiune. Probabil că de la anul viitor din primăvară vom începe să lansăm grinzile pe acel pasaj, urmând ca până în decembrie anul viitor să sperăm să-l finalizăm”, a mai declarat DIRECTORUL DIRECȚIEI REGIONALE DE DRUMURI ȘI PODURI TIMIȘOARA, ING. CRISTIAN ISPRAVNIC.
Lucrările la cele două pasage, au început în anul 2011 cu termene de finalizare în cursul anului 2012. Cele două şantiere ale CNADR au fost oprite în august 2012. Pasajele sunt extrem de necesare pentru că cele trei bariere de pe şoseaua de centură sunt coborâte circa 8 ore din 24, ceea ce creează o serie de blocaje în circulaţia pe centură.
Directorul DRPD Timișoara spune însă că și când ambele pasaje de pe centura parte din DN7 vor fi gata, Aradul va mai avea o problemă.
„Cu acest pasaj (deschis luni – n.r.) sigur va crește viteza, dar nu va rezolva problema în totalitate deoarece centura Aradului nu este închisă complet, mai avem o jumătate de centură practic. Acest trafic este împiedicat să fie fluent și din cauza faptului că de la Calea Șiriei până la autostradă, în sensul giratoriu din Calea Timișorii, nu avem centură. (…) Există un proiect în lucru, dar încă nu e nici la nivel de proiect tehnic”, a mai declarat declarat DIRECTORUL DIRECȚIEI REGIONALE DE DRUMURI ȘI PODURI TIMIȘOARA, ING. CRISTIAN ISPRAVNIC.
Consiliul Județean Arad lucrează la proiectul de închidere a inelului de centură a municipiului Arad, care cuprinde și un pod peste Mureș, proiect care se va realiza cu fonduri europene.