Arad: Cod galben de ploi torențiale și instabilitate atmosferică accentuată și vânt puternic, în vestul României

Un nou cod galben de ploi torențiale, dar și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată și vânt puternic intră în vigoare în mai multe județe din România, printre care, în vestul țării sunt vizate zone din județele Arad, Hunedoara, Alba şi Timişoara, dar și județeke Bihor și Caraş Severin.

Atenționarea meteo de ploi însemnate, care a fost emisă decătre Administrația Națională de Meteorologie (ANM) este valabilă începând de marţi, de la ora ora 15.00, şi până miercuri, ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, în noaptea de marţi spre miercuri şi la începutul zilei de miercuri, în Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei şi Crişanei şi local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitaţi de apă ce vor depăşi 25 l/mp şi izolat 40-50 l/mp.

Judeţele plasate sub Codul galben sunt Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, vestul judeţului Bacău, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bihor, Caraş Severin, şi zone din judeţele Arad, Hunedoara, Alba şi Timişoara.

În paralel, ANM a emis şi o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată şi intensificări ale vântului, de marţi, ora 14.00 până miercuri, ora 21.00. În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15-25 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice şi centrale, iar în a doua parte a zilei de marţi şi la începutul nopţii de marţi spre miercuri în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, precum şi în Muntenia, Moldova şi Dobrogea.

În cursul zilei de miercuri, vântul va avea local şi temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 şi 55 km/h.

Sursa foto: Administrația Națională de Meteorologie, meteoromania.ro