Arad: Crește numărul deceselor cauzate de gripă din județul Arad. Trei oameni au murit. Cel mai recent caz, marți, un bărbat de 40 de ani

Crește numărul deceselorcauzate de gripă din județul Arad. După primul caz, cel al unui bărbat de 33 de ani, care a murit în spitalul din Timișoara, au mai decedat din aceeași cauză alte 2 persoane.

Conform purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Arad, medicul Daniela Cîrnațu, până marți, 15 ianuarie, în județul Arad s-au înregistrat 3 decese cel mai recent fiind înregistrat în cursul zilei de marți, când a murit un bărbat de 40 de ani.

„În acest sezon rece, în contextul gripei, în județul Arad au decedat 3 bărbați cu vârste de 33, 82 și 40 de ani, unii dintre pacienți aveau și alte boli le-au agravat gripa. În 2 cazuri – cele de 33 și 40 de ani, a fost confirmată prezența virsului gripal, iar în cazul bărbatului de 82 de ani se așteaptă încă rezultatele analizelor. Pe de altă parte, în județ există 10 cazuri de gripă confirmate, o parte dintre pacienți fiind deja externați”, a mai declarat Conform purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Arad, medicul Daniela Cîrnațu.

Recomandările medicilor

Medicii vin cu o serie de sfaturi și recomandări pentru această perioadă și spun că normele de igienă și alimentație sunt extrem de importante.

Conform purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Arad, medicul Daniela Cîrnațu, „respectarea măsurilor nespecifice de prevenire a gripei, având în vedere fluctuaţiile frecvente de temperatură, măsuri care constau în: spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca; evitarea aglomeraţiilor; evitarea contactului cu persoanele bolnave; păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută; folosirea şerveţelelor de unică folosință în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare; creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume); aerisirea încăperilor; îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului; evitarea staţionării în frig timp îndelungat; prezentarea obligatorie la medicul de familie odată cu apariţia primelor semne de boală”.

„Vaccinarea populației se realizează prin intermediul cabinetelor de medicină de familie, și se adresează în special persoanelor din grupele la risc, conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății: persoane peste 65 de ani, persoanele cu probleme medicale cronice (cu afecțiuni precum diabetul, boală cardiacă, boală cronică de rinichi, boli pulmonare, obezitate, astm etc), a gravidelor precum și a personalului medical Medicii reamintesc căvaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei de sezon și atenționează populația să nu ia antibiotice fără consult medical”, a mai decalarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Arad, medicul Daniela Cîrnațu.

În sezonul de iarnă 2017-2018, 7 decese

În județul Arad, in sezonul de iarnă 2017-2018, au existat 76 cazuri de gripă, cu 7 decese. Direcția de Sănătate Publice Arad recomandă populației să nu apeleze la tratamente improvizate, ci la cel mai mic semn de boală se să adreseze medicilor.