Arad: Programul „Masă Caldă”, reluat cu bani de la Primăria Municipiului Arad. Beneficiari sunt circa 400 de copii

Circa 400 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Ilarion Felea” din municipiul Arad primesc din nou, începând de marți, mâncare în cadrul programului guvernamental „Masă caldă în școli”, însă nu din banii Guvernului, care nu a alocat nici acum fondurile necesare. Legea a fost aprobată în noiembrie anul trecut, dar Guvernul nu a mai emis normele metodologice de finanțare nici acum.

Masa caldă aduce mai mulți copii la școală, pentru că se remarcă creștere a prezenței copiilor.

„În anul şcolar 2017-2018, au beneficiat de masa caldă lunar, în jur de 350 de copii, în funcţie de prezenţa şcolară. În acest an şcolar am început cu 400 de copii urmând ca pe vitor să reglăm cifra în funcţie de prezenţă. Sperăm ca acest program să-i atragă pe copii şi anul acesta. Acest program pilot a îmbunătăţit prezenţa la şcoală a copiilor în perioada în care a funcţionat, în anul şcolar trecut”, a declarat directorul Şcolii Generale „Ilarion Felea” Arad, prof. Sofia Mladin.

Banii pentru ca elevii să poată servi din nou prânzul la cantina din curtea unităţii de învăţământ au fost alocați decătre Primăria Municipiului Arad. Mâncarea este pregătită şi servită de angajaţi ai Centrului Social Cantina Municipală Arad.

„Continuăm să pregătim masa pentru aceşti copii din şcoală. Credem că facem un lucru bun, ne dorim să facem un lucru bun, încercăm să ne adaptăm nevoilor şi dorinţelor acestor copii pentru că ne dorim ca masa caldă să fie şi o bucurie, nu numai o necesitate”, a declarat directorul Centrului Social Cantina Municipală Arad, Mariana Szucs.

Conform viceprimarului municipiului Arad, Călin Bibarț, „primăria Municipiului Arad a investit în această cantină peste 350.000 lei, pentru a asigura condiţiile necesare de derulare a proiectului pilot în care a fost inclusă singura unitate de învăţământ din Arad”.

„Deoarece normele reglementau finanţarea doar pe an şcolar, practic din toamnă nu a mai putut fi continuat. Legislaţia apărut în luna noiembrie. Lucrul bun este că în acest moment finanţarea este pe an calendaristic, deci nu vom mai avea astfel de sincope. Evident că Ministerul Educaţiei nu a avut timp să dea şi normele metodologice care trebuiau să apară în 30 de zile. Noi nu am mai aşteptat aceste norme şi am început să servim masa caldă. Deocamdată suportăm din bugetul local sumele necesare de bani, în speranţa că Guvernul se va ţine de cuvânt şi va finanţa acest proiect. Cred că este foarte important ca şi prin astfel de mijoace să aducem copiii la şcoală, mai ales că majoritatea provin din familii necăjite. Mă bucur că sunt aici, că au o masă caldă şi că vin şcoală”, a mai declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ

De altfel, la școala din Arad, aproape mereu au existat probleme cu acest program. În anul şcolar 2017-2018, copiii s-au bucurat de „Masa caldă” numai în ultimele săptămâni de şcoală, pentru că nu aveau condiții de luat masa. Primăria a investit 350.000 de lei în amenajarea unei cantine, dar acum nu au venit bani de la Guvern. Pentru a evita ca și în acest an, elevii să beneficieze de masa caldă doar la finele școlii, administraţia locală a decis reluarea programului fără a mai aştepta normele metodologice.

Anul acesta pachetul alimentar asigurat elevilor și preșcolarilor care participă la activitățile didactice, este în limita a 10 lei pe zi pentru fiecare beneficiar. Suma totală alocată Aradului se ridică la 597.000 lei. Este pentru prima dată când suma este acordată pe an calendaristic, nu pe an şcolar. Acest lucru prezintă avantajul că în anul şcolar următor se va putea acorda masa caldă chiar din luna septembrie.

Sursa foto: Primăria Municipiului Arad