Arad: Cum se face deszăpezire pe bani publici. Primul utilaj a ajus după circa 19 ore de la începerea ninsorii. Rezultatul: oameni izolați, autobuz și microbuz școlar, împotmolite, pe Drumul Regelui

Primarul comunei Petriș din județul Arad, Irina Onescu, acuză compania care se ocupă de deszăpezirea drumurilor județene că a intervenit mai mult decât deficitar pe tronsoanele de drum județean din comună, primul ultilaj făcându-și apariția după circa 19 ore de la începerea ninisorii. Cele mai multe probleme au fost pe drumul județean 707 Roșia Nouă-Obârșia, locul de unde începe, culmea ironiei, celebrul tronson“Drumul Regelui”. Pe acest drum, miercuri, au rămas împotmolite un autobuz ce transportă elevi, un microbuz școlar și mașina de colectare a deșeurilor. Cei peste 100 de localnici din Obârșia au fost pur și simplu izolați.

Conform primarului comunei Petriș, Irina Onescu, „la noi la Petriș a nins aproape 4 zile neîncetat, stratul de zăpadă a ajuns să măsoare și 40 de cm, pe alocuri, iar o porțiune de drum județean, mai precis 4,5 km de drum județean, care sunt neasfaltați, au rămas neacoperiți pentru că firma de deszpezire nu ne-a trimis niciun utilaj, drept pentru care a trebuit să intervenim noi cu utilajele primăriei și cu sprijnul localnicilor pentru a dejaga respectivul drum. Ba mai mult decât atât, microbuzul școlar și autobuzul care transportă elevii de liceu către Săvârșin au întâmpinat probleme, iar autobuzul chiar a trebuit ca să fie tractat pentru a ajunge la stație. (reporter: Au rămas blocați copiii pe drum). Copiii nu au rămas blocați, însă șoferul a stat și a așteptat circa 3 ore până când o coloană de utilaje trimise decătre primărie a trecut în fața lui și a deszpăzit respectivul tronson de drum”.

La Petriș a nins câteva zile, în reprize, aproape neîncetat. Per total vreo 30-40 cm de zăpadă.Un TAF și un…

Publicată de Irina Onescu pe Joi, 17 ianuarie 2019

Din cauza drumurilor județene înzăpezite, primăria a intervenit cu greu și la deszăpezirea străzilor

Primăria are obligația să deszpăzească drumurile comunale, străzile și ulițele, însă a trebuit să intervină și pe drumurile județene pentru a debloca zona.

Irina Onescu mai spune că a luat legătura cu autoritățile județene, dar deszăpezirea a fost delegată companiei private INTECO HOLDING.

„Cu siguranță am ținut în permanență legătura cu autoritățile județene, însă atâta vreme cât serviciile de deszăpezire sunt delegate către firme private, acestea sunt singurele în măsură să intervină. Ele la rândul lor nu au intervenit. Dintr-un motiv sau altul. La 19 ore de la începutul ninsorilor abundente, încă nu venise niciun utilaj ca să deszpezească drumul județean 707 în Petriș. (…) Era vorba aia celebră că „iarna nu-i ca vara”, doar că atâta vreme, noi autoritățile nu suntem pregătite, și nu îmi fac mie mea culpa acum, pentru că noi am fost pregătiți, dar sunt alții care se pare că sunt nepăsători la problemele comunităților rurale, nici nu vom schimba acest dicton”, a mai declarat primarul comunei Petriș, Irina Onescu.

Compania acuzată nu a prezentat niciun punct de vedere până în acest moment.

Primăria are obligația să deszpăzească drumurile comunale, străzile și ulițele, în total, cca 70 km, tur-retur, însă a fost nevoită să intervină și pe cei cca 40 de km tur-retur (20×2) de drum județean pentru că nu putea ajunge în sate pentru a-și respecta propriile oblogații.

Comuna Petriș: circa 1.400 de locuitori în 6 sate

Comuna Petriş, care are circa 1.400 de locuitori în şase sate, este situată în zona de deal şi munte din estul judeţului Arad, pe Valea Mureşului, la circa 105 km de municipiu.

Sursa foto-video: Irina Onescu Facebook