Arad: Deficit de sute de angajaţi la Spitalul Judeţean; cel mai mare – la medici şi asistenţi

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad înregistrează un deficit de sute de angajaţi, 20% din posturile prevăzute în schemă fiind neocupate, în timp ce deficitul cel mai mare este la medici, unde 30% din posturile prevăzute sunt neocupate.

Potrivit datelor transmise de conducerea spitalului, la solicitarea AGERPRES, din 3.170 de posturi, 666 nu sunt ocupate în acest moment.

În cazul medicilor, există prevăzute 359 de posturi, dar numai 249 de angajaţi, ceea ce înseamnă că 30% din posturi au rămas neocupate.

La asistenţi medicali, din 1.234 de posturi prevăzute, 25% au rămas vacante, adică ar mai fi nevoie de 291 de persoane pentru completarea schemei de personal.

„Deficit de medici se înregistrează în specialităţile medicină de urgenţă, radiologie şi imagistică medicală, boli infecţioase, cardiologie intervenţională, reumatologie şi pediatrie. Blocarea angajărilor este o problemă, dar şi faptul că la unele concursuri, cum ar fi pentru posturi în medicina de urgenţă, nu se prezintă medici candidaţi. În perioada următoare, în conformitate cu propunerile medicilor şefi de secţii, compartimente şi servicii medicale – membri ai Consiliului Medical al SCJU Arad, prin şedinţă de Comitet Director al SCJU Arad, vom proceda la scoaterea la concurs a unor posturi medicale”, a transmis, pentru AGERPRES, conducerea celui mai mare spital din judeţul Arad.

Conform sursei citate, angajările se vor face pe baza unui contract de prestări servicii, în cazul medicilor şi asistenţilor, contracte care se încheie însă pe perioadă determinată.

Pentru a asigura serviciile medicale complete, angajaţii fac ore suplimentare, dar care nu sunt plătite, fiind acordate în schimb zile libere în funcţie de orele lucrate. Totuşi, în cazul asistenţilor medicali, reprezentanţii spitalului susţin că numărul acestora acoperă volumul de muncă, chiar dacă sunt mai puţini decât prevede schema de personal, asta pentru că gradul de ocupare a paturilor este de 60%.

Situaţia actuală a SCJU este mai bună faţă de anii anteriori. De exemplu, în 2015 gradul de ocupare a schemei de personal era de 65%, faţă de 80% în prezent. Atunci, unitatea avea circa 2.000 de angajaţi din 3.500 posturi prevăzute.

În 2022, SCJU Arad a avut peste 36.000 de spitalizări continue, peste 19.000 de spitalizări de o zi, 64.000 de pacienţi investigaţi în UPU, 127.000 de consultaţii în Ambulatoriu şi 1.700.000 de investigaţii paraclinice. 

Sursa: Realitatea de Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.