Arad: Discuţii și filme despre migrație, căderea lui Nicolae Ceauşescu şi tranziţia de la comunism la capitalism, la festivalul „One World Romania la Arad”

Elevii de liceu din Arad sunt invitaţi, vineri, să participe la discuţii pe tema migraţiei. Evenimentul va fi moderat de un reprezentant al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, în cadrul festivalului de film documentar „One World Romania la Arad”, care va aborda și comemorarea evenimentelor care au dus la răsturnarea regimului lui Nicolae Ceauşescu şi tranziţia de la comunism la capitalism.
Imagine
 
 
Prima ediţie a festivalului se va desfăşura pe parcursul a trei zile, la Cinematograful Arta, care aparține Primăriei Arad.
 
În prima parte a zilei de vineri va avea loc o proiecţie specială pentru liceeni, cu tema migraţiei, în urma căreia tinerii vor participa la o dezbatere cu Gabriela Leu, coordonatoarea de comunicare la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi.
 
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la ora 19,00, când vor fi proiectate două filme… „Jurnalul liber” şi filmul „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”… despre care organizatorii spun că sunt „foarte diferite din prisma contextului lor de producţie, dar care, puse în paralel, oferă o perspectivă frapantă asupra celor 30 de ani care s-au scurs de la Revoluţie”.
 
După proiecții e va avea loc un dialog deschis cu spectatorii, pe tema tranziţiei de la comunism la capitalism.
 
 
Dezbaterea va fi centrată pe relatările a două personalităţi marcante de pe scena politică a anilor ’90, care vor fi alături de public, respectiv Mona Muscă şi Vasile Popovici. Mona Muscă a fost ministru al Culturii, membru în multiple comisii ale Camerei Deputaţilor şi vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, în timp ce Popovici a fost deputat, dar şi ambasador al României în Portugalia şi în Maroc.
 
Celelalte două zile ale festivalului se vor axa pe comemorarea evenimentelor care au dus la răsturnarea regimului lui Nicolae Ceauşescu, prin proiecţia unei serii de scurtmetraje despre Revoluţie. Sâmbătă vor fi proiectate, printre altele, „Piața Universității – România” și „După tăcere”.
 
Duminică seara va avea loc avanpremiera filmului Ivanei Mladenovic, „Ivana cea groaznică”, o comedie despre cum arată viaţa unei femei contemporane la 30 de ani.
 
Organizatorul festivalului este Asociaţia „One World Romania”, iar co-finanţator este Primăria Arad, prin Centrul Municipal de Cultură.
 
Intrarea la toate proiecţiile şi evenimentele festivalului este liberă. 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.