Arad: Slujbă de pomenire pentru Regele Mihai I al României, joi, în Catedarala Arhiepiscopală din centrul Aradului, la doi ani de la trecerea la cele veșnice a Majestății Sale

O slujbă de pomenire a Regelui Mihai I al României a fost oficiată, joi, 5 decembrie, în Catedarala Arhiepiscopală din centrul Aradului, pentru a marca doi ani de la trecerea la cele veșnice a Majestății Sale.

 

Conform paginii de interent a Arhiepiscopiei Aradului, arhiepiscopiaaradului.ro, slujba a fost oficiată decătre Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care, în cuvântul rostit, a arătat legăturile Familiei Regale cu aceste părţi de ţară, mai ales în preajma marilor sărbători. De asemenea, Înalt Prea Sfinția Sa a amintit participarea la evenimentele bisericeşti desfăşurate la bisericile însemnate ale ţării, de pildă: sfinţirea Catedralei Mitropolitane din Timişoara; mănăstirile arădene, bisericile din Municipiul Arad şi alte localităţi, între care Săvârşinul. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a transmis regretul și compasiunea comunității arădene pentru Familia Regală și a mulțumit celor prezenți pentru participarea la parastasul Majestății Sale.

Din soborul de preoți au făcut parte Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Pr. Dr. Mircea Cricovean şi Arhid. Dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

La slujbă au participat co-preşedintele Societăţii Amicii Regelui Mihai, Tiberiu Dekany, decorat cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate şi Crucea Casei Regale, precum și alţi credincioşi.

Singura reședință privată din România a Familiei Regale se află la Săvârșin, în județul Arad

Regele Mihai spunea mereu că la Săvârșin, în județulArad, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat. Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. 

După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I. 

Conform tradiţiei instituite decătre Regele Mihai după recuperarea Castelui, Familia Regală petrece vacanţa de vară şi sărbătorile de iarnă la Sărvârşin.

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, şi a murit pe 5 decembrie 2017, la Aubonne, în Elveţia, fiind înmormântat la Curtea de Argeş. Mihai I a fost regele României pe când avea mai puţin de 6 ani, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit şi în secolul XXI.

Sursa info și foto: www.arhiepiscopiaaradului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.