Arad: Distrugeri mari provocate de călători în tramvaiele și autobuzele din Arad. Se ajunge la circa 100.000 de euro pe an

Distrugerile mari provocate de călători în tramvaiele și autobuzele din Arad provoacă pagube decirca 100.000 de euro pe an, a anunțat, miercuri, Compania de Transport Public.

Conform directorului Companiei de Transport Public (CTP) Arad, Claudiu Godja, distrugerile intenţionate provocate de călători sunt tot mai mari, atât în mijloacele de transport, cât şi în staţii. În medie, trei scaune din tramvaie şi autobuze sunt distruse în fiecare zi, adică aproximativ 100 pe lună, în general prin tăierea tapiseriei. Iar pentru a face față situației, compania a fost nevoită să își facă propriul atelier de tapiţerie.

Geamuri sparte sau mâzgălite cu semne obscene

În afară de distrugerea scaunelor din tramvaie şi autobuze, o problemă este scrisul cu markerul pe ferestre sau pereţii interiori ai vehiculelor, dar şi spargerea sau zgârierea ferestrelor cu obiecte ascuţite, cum ar fi chei, unii călători lăsând astfel mesaje obscene.

Distrugeri sunt și în stații, unde sunt sparți pereții din sticlă sau pexiglas.

Automatele de bilete, blocate inteționat

Și automatele de eliberat bilete sunt supuse unor agresiuni… adesea sunt blocate fantele cu diverse corpuri metalice, iar costurile cu reparaţiile sunt însemnate, la care se adaugă şi pierderile pentru neeliberarea biletelor pe perioada în care aceste aparate vandalizate nu sunt funcţionale. Într-un alt caz, un automat a fost pur și simplu incendiat intenţionat.

Angajaţii companiei sunt nevoiţi să schimbe periodic coşurile de gunoi din staţiile de autobuz şi tramvai, pentru că acestea sunt vandalizate, de regulă, în nopţile de weekend, când tinerii ies noaptea prin localuri și distrug ce găsesc în staţii.

Peste 100 de saci de gunoi, în fiecare zi

Pe lângă distrugeri, pentru care se fac sesizări la Poliţie, CTP Arad se confruntă cu mari cantităţi de gunoi lăsate de călători în tramvaie la primele ore ale dimineţii. Cel puţin o sută de saci mari sunt adunaţi în fiecare zi din mijloacele de transport, de către 25 de oameni angajaţi special pentru a face curăţenie în vehicule. Alte 12 persoane sunt angajate pentru a face curăţenie în staţii.

CTP aparține Consiliului Județean și Primăriei Municipiului Arad

CTP Arad, ai cărei acţionari sunt Consiliul Local Arad (70%) şi Consiliul Judeţean (30 %), este cel mai mare transportator din judeţ, având aproximativ 600 de salariaţi şi un parc format din 129 de tramvaie şi 130 de autobuze.