Arad: Drumul județean către „Perla Munților Apuseni”, stațiunea Moneasa, modernizat după 39 de ani

Drumul județean către stațiunea Moneasa din județul Arad va fi modernizat prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a semnat, marți, contractul de finanțare.

 

Investiția prevede mai multe lucrări, printre care și lărgirea drumului a 8 metri.

Conform președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, „este un drum județean pe care Consiliul Județean Arad l-a considerat important și l-a inclus în proiectele depuse spre finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Vă reamintesc că am depus șapte drumuri județene pentru finanțare prin acest program. Doar trei dintre ele au fost acceptate, deși am insistat asupra importanței fiecăruia dintre cele șapte drumuri județene”.

Drumurile acceptate spre finanțare prin Programul Național de Dezvoltare
Locală sunt:
-Bârsa-Sebiș-Donceni-Buhani-Dezna-Rănușa-Moneasa-limita județului Bihor
-Sânmartin-Șimand-Olari-Caporal Alexa
-Nădab-Seleuș (deși a fost un proiect acceptat pe PNDL, Consiliul Județean Arad l-a transferat pe fonduri europene, după ce a obținut pentru acest drum finanțare europeană).

Drumurile pentru care finanțarea a fost refuzată prin Programul Național
de Dezvoltare locală sunt:
-Gurahonț-Dieci-Buteni (Consiliul Județean Arad a decis să nu abandoneze proiectul și îl realizează din fondurile Consiliului Județean)
-Târnova-Tauț (Consiliul Județean Arad a decis să nu abandoneze proiectul și îl realizează din fondurile Consiliului Județean)
-Mișca-Apateu-Berechiu (a fost depus de Consiliul Județean Arad pe lista de rezervă pentru finanțare din fonduri europene, în situația în care se vor realiza economii la licitațiile în curs).
-Lipova-Șiștarovăț-Cuveșdia (se caută o sursă de finanțare din fonduri europene pentru acest drum).

Zeci de km de drumuri, în lucru

„În perioada următoare, pe zeci de kilometri, județul Arad intră în șantier. Asta înseamnă și un disconfort pentru arădeni. Ne cerem scuze de acum pentru acest disconfort, dar la finalul lucrărilor arădenii vor circula pe drumuri județene modernizate, de bună calitate!”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

„Ultima modernizare a acestui drum s-a realizat în anul în care m-am născut eu, în 1980”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Sergiu Bîlcea.

„Nimeni nu a avut curajul, de atunci, să abordeze această lucrare importantă şi să o refacă de la fundaţie. În plus, noi facem şi un alt pas important: prelungim drumul după Moneasa, prin pădure, până la limita judeţului Bihor”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Principalele lucrări de modernizare constau în lărgirea drumului judeţean până la 8 metri, realizarea unor consolidări de terasamente și ziduri de sprijin, înlocuirea podețelor existente, refacerea suprastructurii pentru cele 12 poduri existente, amenajarea stațiilor de autobuz, amenajarea de trotuare și piste de bicicliști în Donceni și Buhani, pe o lungime de 2 km, reprofilarea șanțurilor pentru apele pluviale, amenajarea trecerii la nivel cu calea ferată, îmbrăcăminte asfaltică în două straturi, montare parapeți de protecție pe o lungime de aprox. 5 km, montare de indicatoare rutiere și realizare marcaje longitudinale și transversale.

Drumul județean Bârsa-Sebiș-Donceni-Buhani-Dezna-Rănușa-Moneasa-limita județului Bihor nu a mai fost modernizat de 39 de ani, răstimp în care a trecut doar prin reparații. Valoarea lucrării, care va începe cel târziu în luna iulie, este de 55 de milioane de lei.

Supranumită „Perla Muntilor Apuseni”, staţiunea Moneasa, care este situată, în Munţii Codru Moma, la peste 100 kilometri de municipiul Arad, atrage în fiecare an zeci de mii de turiști.