Arad: Expoziție inedită cu radiouri vechi, pentru a marca cei 90 de ani de Radio România

O inedită expoziție despre radiouri vechi este deschisă, joi, 1 noiembrie, cu începere de la ora 11.00, la Consiliul Județean Arad pentru a marca împlinirea a 90 de ani de Radio România. Cele mai vechi exponate prezentate sunt de vârsta radioului românesc, iar unele au fost construite și asamblate chiar la Arad.

Organizatorii – Consiliul Județean Arad, Complexul Muzeal Arad și Radio Romania Actualități, cu nemijlocita  colaborare a președintelui Pro Radio Antic, Francisc Visky – au pregătit o serie de exponate ce stau mărturie a 90 de ani de istorie, de la prima emisie radio, efectuată la București.

Un stand este rezervat corespondentului  arădean al Radio Romania Actualități, unde sunt expuse primele reportofoane pe care au fost înregistrate reportajele de la Arad. Astfel, pentru prima dată, vizitatorii pot asculta vocile care au făcut istorie și care cu grijă au fost păstrate în arhiva Radio România, de-a lungul a 90 de ani de existență.

„Nici o altă invenție, ca mijloc de informare, nu a fost mai aproape de om ca și radioul. În cei 90 de ani de la prima emisie, Radio România a reprezentat o prezență permanentă în casele românilor, principalul izvor de știri și de bună dispoziție pentru fiecare familie. Această expoziție arată evoluția radioului public, iar prezența ei în sediul Consiliului Județean arată apropierea între administrație și mass-media, aprecierea și respectul de care se bucură Radio România Actualități”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Constantin Inel, directorul Complexului Muzeal Arad, apreciază că „nici o altă invenție nu exprimă mai mult nevoia de comunicare a omului ca și radioul. A fost, într-o anumită măsură, o prelungire a dimensiunii sale spirituale, cel puțin la începuturile dezvoltării sale”.

Cunoscutul colecționar Francisc Visky – președintele Radio Pro Antic – spune că, la apariția radioului, a fost o mirare generală pentru „cutia cu vorbe”! „Faptul că această «cutie vorbitoare» a adus cuvântul și logosul în intimitatea omului, muzica în suflet și știrile în familie a făcut ca aparatul de radio să reprezinte un instrument de unitate familială, în jurul lui desfășurându-se o intercomunicare informală”, a subliniat Francisc Visky.

Fundalul sonor este asigurat de înregistrări de patrimoniu din fonoteca radioului public.