Arad: Firmă, amendată cu 50.000 lei de lei pentru că a aruncat găinaț de pasăre pe circa 100 de ha fără a respecta procedurile. O parte din Arad, acoperită de aer urât mirositor

O societate agricolă care a poluat municipiul Arad cu miros de dejecții animale a fost amendată cu 50.000 lei decătre comisarii Gărzii de Mediu.

De câteva zile, (din noaptea de 6 către 7 martie) în oraș a apărut un miros greu de dejecții, iar autoritățile au început să facă verificări.

Așa au ajuns la o companie care deține exploatații agricole în comuna Fântânele.

Conform comisarului șef al Gărzii de Mediu Arad, Sorin Brădicean, primele informații arată că firma ar fi folosit ca și îngrășământ dejecții de animale, mai exact găinaț de pasăre. Procedura este permisă de lege, doar că firma a greșit pentru că nu nu a respectat autorizația de mediu, ghidul de bune practici și condițiile meteo.

Conform reglementărilor, asemenea îngrășăminte se pot folosi doar de la sfârșitul lunii martie și doar dacă sunt îngropate în pământ, însă firma nu le-am mai încorporat în sol, lăsând dejecțiile la suprafață.

Din cele 600 de ha de teren pentru care a folosit asemenea îngrășăminte, pe circa 100 de ha dejecțiile au fost puse pe suprafața solului.

Pe lângă amendă, comisarii Gărzii de Mediu au impus firmei și un plan de măsuri imediate, care trebuie realizat în maxim 24 de orei, printre care obligația de a ara terenul agricol și de a încorpora dejecțiile în sol.