Arad: FOTO VIDEO Călătorie în timp, în centrul municipiului Arad. 1919-2019. Recreerea intrării Armatei României în muncipiul Arad

Călătorie în timp, vineri seara, în centrul municipiului Arad, unde a fost recreată atmosfera din urmă cu exact 100 de ani. Pentru ca totul să fie cât mai real, actori și militari îmbrăcați în costume de epocă au recreat evenimentul care și-a pus amprenta asupra istoriei. Totul s-a întâmplat pentru a marca Centenarul intrarării Armatei României în Arad și introducerii administrației românești în oraș. La manifestări au participat câteva mii de oameni, iar punctul culminant a cuprins reconstituirea istorică a momentului din urmă cu exact 100 de ani și defilare cu informe militare de epocă.

CLICK AICI VIDEO 1 RECONSTITUIRE ISTORICA ȘI PARADĂ MILITARĂ CU UNIFORME DE EPOCĂ 

CLICK AICI VIDEO 2 PARADĂ COSTUME POPULARE

În pregătirea defilării, în fața primăriei a fost proiectat un Film cu scrisori ale soldaților români de pe frontul Primului Război Mondial.

Au urmat apoi Reconstituire istorică și Întâmpinarea colonelului Pirici în fruntea Regimentului 6 Vânători. În fața Palatului Administrativ, a fost reconstituit momentul istoric al întâmpinării colonelului Pirici, după care fanfara militară a intonat Imnul Regal, timp în care a fost reconsituit un alt moment important, acela al intrării armatei în municipiul Arad, ofițerii și soldații fiind întâmpinați cu sute de buchete de flori.

A urmat o Paradă Militară în costume de epocă a cadeților de la – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, iar apoi Parada Portului Popular, care a reunit 50 de comunități din toate cele 5 zone etnografice ale Județului Arad.

Primarul comunei Petriș, Irina Onescu, a fost singurul edil care a mers îmbrăcat în costum popular în fruntea grupului de oameni în costume populare din localitatea pe care o conduce.

Manifestările dedicate Centenarului intrarării Armatei României în Arad și introducerii administrației românești în oraș au fost organizate decătre Primăria și Consiliul Județean Arad.

Manifestările au cuprins expoziții, lansari de cărți și conferințe, toate dedicate evenimentelor care au avut loc în urmă cu 100 de ani.

Chiar dacă la Arad s-a pregătit Marea Unire de la 1918, orașul a avut adminsitrație românească abia din 17 mai 1919.