Arad: FOTO VIDEO Crăciunul Sârbesc. Tradiția cu totul special din Ajunul Crăciunului

Sârbii din România serbează marți, 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi. La Arad, zeci de credincioşi s-au adunat luni seara, în Ajun de Crăciun, în curtea bisericii pentru a începe sărbătoarea.

Imagine

ARADCU 00 CRACIUN SARBESC LU06IAN

Sârbii din România serbează marți, 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi. La Arad, zeci de credincioşi s-au adunat luni seara, în Ajun de Crăciun, în curtea bisericii pentru a începe sărbătoarea.

Publicată de Realitatea De Arad pe Luni, 6 ianuarie 2020

Sărbătoarea a început încă de aseară, în Ajunul Crăciunului, cu o tradiţie cu totul specială… aprinderea stejarului.

În ajunul Crăciunului, sârbii s-au adunat în curtea bisericii din cartierul Gai din municipiul Arad, și au dat foc unui stejar, pentru ca tot răul din anul care trece să dispară. În plus, se spune, că focul îi purifică și le dă putere celor care se adună în jurul lui și cântă colinde.

Conform tradiției, sârbii țin postul Crăciunului și în Ajun. După slujbă, credincioșii au primit sarmale cu ciuperci și fasole bătută.
Apoi s-au încălzit cu țuică fiartă și ceai cald. De Crăciunul sârbesc, femeile au pregatit bucate alese. De pe masă nu lipsesc sarmalele și friptura de porc, dar și mâncarea tradițională sârbească. Toate vor fi consumate marți, după ce oamenii ajung acasă de la slujba oficiată la biserică.

Alături de comunitatea sârbilor s-au aflat și președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, edilul declarând că datorită multi-etnicității Aradului, aproape fiecare sărbătoare este marcată în oraș de cel puțin 2 ori, dacă nu chiar de 3 ori.

După zilele lungi de post, sârbii au pregătit bucate specifice de Crăciun,pe care le vor împărți cu cei dragi.

Abia după ce stejarul aprins a ars complet, credincioșii au pornit spre casă, dar s-au oprit, pe drum, ca să își colinde prietenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.