Arad: FOTO VIDEO Cum a decurs protestul „#șîeu România vrea autostrăzi” într-un mare și renunit studio de videochat, parte din cea mai mare rețea din lume

Protest inedit, vineri, la Arad, în cadrul campaniei #șîeu România vrea autostrăzi. Unul dintre cele mai mari studiouri de videochat, aflat într-o franciză din care fac parte circa 20 de studiouri din toată lumea, și-a întrerupt activitatea timp de 15 minute.

Cu puțin timp înainte de ora 15, într-una din camerele folosite pentru sesiunile de videochat accesate din toată lumea. Totul se întâmplă dintr-o clădire aflată chiar în centrul municipiului Arad, însă astmosfera din interior este una detașată și liniștită.

„Este ora 15, protestul a început. În mod normal, unde am afișat #șîeu, acolo trebuie să fie modelul efectiv. După cum vedeți, nu este nimeni, iar în cele circa 1.000 și ceva de camere pe care le avem la ora actuală, de modele, în toată lumea, acest mesaj este afișat. Estimăm undeva la 10.000 dolari, bani pe care nu îi încasăm și implicit nu plătim taxe în aceste 15 minute, în toată rețeaua de franciză”, spune Gabriel Pleșa, proprietarul studioului, în fața unui monitor mare pe care apare interfața softului pentru chat.

Confidențialitatea este regula în acest domeniu, așa că în timpul protestului, modelele au stat retrase într-o cameră.

În cele 20 de studiouri, aflate în mai multe țări, sunt angajate circa 1.000 de tinere, iar protestul din Romania a fost transmis în toate țările. Cele 15 minute în care modelele și-au întrerupt activitatea pierderea este de aprox 10.000 de dolari americani.

„Industria videochat-ului este o industrie care cotizează foarte mult către bugetul de stat, iar prin acest protes „#șîeu România vrea autostrăzi”, vrem să dăm un semnal autorităților. Practic aceste 15 minute, imaginați-vă, dintre cele peste 1.000 de modele pe care le avem, prin faptul că nu sunt logate, ele nu încasează bani. Neîncasând bani, nu plătim taxe către stat în acele 15 minute”, a mai declarat Gabriel Pleșa.

Imediat după încheierea protestului, modelele și-au reluat activitatea.