Arad: FOTO VIDEO La Săvârșin au început manifestările dedicate repatrierii Reginei-Mamă Elena. Strada care duce la intrarea principală în Domeniul Regal Săvârşin, denumită „Regina-Mamă Elena”

Strada care duce la intrarea principală pe Domeniul Regal de la Săvârșin, din județul Arad, a primit, luni, oficial numele „Regina-Mamă Elena”. Este evenimentul care deschide seria manifestărilor dedicate repatrierii trupului Reginei.

ARADCU 00 CASTEL REGAL SAVARSIN IOAN VODICEAN LU14OCT_Trim

Strada care duce la intrarea principală pe Domeniul Regal de la Săvârșin, din județul Arad, a primit, luni, oficial numele "Regina-Mamă Elena". Este evenimentul care deschide seria manifestărilor dedicate repatrierii trupului Reginei.

Publicată de Realitatea De Arad pe Marţi, 15 octombrie 2019

Evenimentul de la Săvârșin, care a fost însoțtit de oficierea unei slujbe religioase, a avut loc în prezența primarului Ioan Vodicean, alături de membri ai Consiliului Local, de autoritățile județului Arad, precum și de locuitori ai comunei Săvârșin, dar fără participarea membrilor Familiei Regale. Slujba religoasă a fost oficiată decătre preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Române din comuna Săvârșin, Călin Mădăluță.

Regele Mihai I a cumpărat castelul în 1943, iar reşedinţa a Fost amenjată chiar de către Regina Mamă Elena. Înainte ca să fie forțat să abdice, Regele Mihai venea des împreună cu Regina-Mamă Elena la Săvârșin. Cei mai în vârstă localnici își amintesc și acum de vizitele Reginei Mamă prin localitate, spunând că Regina și Regele îi ajutau mereu pe cei mai nevoiași.

Conform pagini de internet a Familiei Regale, romaniaregala.ro, dintre Palatul Elisabeta, Castelul Săvârșin și Castelul Foișor, care au fost puternic marcate de Regina Elena, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere estetic, Castelul Săvârșin rămâne creația exclusivă a reginei. Majestatea Sa Margareta a făcut legământ ca Săvârșinul să ajungă din nou așa cum l-a lăsat Regina Elena. Și acest lucru s-a împlinit. După opt ani de vaste lucrări de reconstrucție și decorațiune interioară (2007-2015), Săvârșinul este întocmai așa cum l-a lăsat Regina Elena. Majestatea Sa Margareta folosind fotografii de epocă și chiar jurnalele Reginei Mamă Elena pentru a restaura castelul..

Cel mai important imobil al Domeniului Regal Săvârşin este un castel construit în perioada 1650-1680, aflat într-un parc cu arbori seculari. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.

Majestatea Sa Regina-Mamă Elena a României a fost Principesă a Greciei, principesă a Danemarcei, principesă a României. S-a născut pe data de 3 mai 1896, fiind fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia, născută principesă a Prusiei. A fost strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și stră-strănepoata Țarului Nicolae I al Rusiei. Principesa Elena s-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit Regina-Mamă a României.

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 28 noiembrie 1982, timp în care ţara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne, în Elveția.

Vineri, 18 octombrie 2019, Regina-Mamă Elena va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, sâmbătă 19 octombrie, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Evenimentul de luni are loc dupăce Liceul din Săvârșin și strada principală din comună, parte din DN7, au primit numele Regele Mihai I, iar cea mai lungă stradă, care începe de lângă domeniul cu castel poartă numele Reginei Ana.